Vurig cryptodebat in België: “Crypto is een ponzifraude, geniet ervan nu het nog kan”

Econoom Geert Noels ging woensdag in de clinch met een groep Europese cryptopioniers. De aanvaring was symbolisch voor de verdeeldheid van het publiek over crypto.

Woensdagavond organiseerde communicatieadviesbureau Duval Academy Union de ‘5th Conference’, een industrie-evenement in het teken van Web3, blockchain en crypto. Duval Academy wil via deze activiteit naar eigen zeggen de “hoognodige dialoog” over deze “evolutieve en ontwrichtende innovatie” op gang brengen.

Duval Academy slaagde ongetwijfeld in zijn opzet. Tijdens een paneldebat rond het thema “is Web3 het nieuwe geld?” kwam het tot een pittig dispuut tussen de gastsprekers. Cryptopioniers Pieter Aerts (Arkadiko Finance), Michiel Lescrauwaet (Tioga Capital Partners) en Christophe Reynaert (Moonbag Capital) gingen er in gesprek met Europarlementslid Assita Kanko. Die laatste is één van de architecten van een nieuw Europees cryptowetsvoorstel dat de zogenoemde travel rule wil uitbreiden naar vrijwel alle cryptotransacties.

Ook econoom Geert Noels was, via videocall, van de partij. Om een ons onbekende reden koos Noels ervoor om (on)bewust te adverteren voor ons medium. Terwijl hij aan het woord was schitterde op de achtergrond het logo van Business AM, dat prominent aanwezig is  op tribune 2 van Royal Antwerp FC.

Noels’ visie op crypto kon niet harder botsen met die van de cryptopioniers die met hem in debat moesten gaan. Enkel Europarlementslid Assita Kanko slaagde er met haar pleidooi voor een betere regulering van crypto in een evenwicht te vinden tussen de twee contrasterende visies.

Crypto als een onzekere kerkgemeenschap

“Ik heb soms het gevoel dat ik in een kerkgemeenschap zit als ik praat met cryptofanaten”, begon Noels, “Mensen die hun geloof zeer serieus nemen om hun doel te rechtvaardigen, maar er toch onzeker over zijn en daarom feitelijk bang zijn om in discussie te treden met niet-gelovigen. Crypto heeft bovendien een enorm energieprobleem en dat moet je gewoon erkennen.”

Daarna deelde Noels nog een mokerslag uit aan het verbijsterde publiek dat naar het evenement gekomen was in de veronderstelling dat ze iets zouden bijleren over gedecentraliseerde technologie. “Crypto is eigenlijk een grote ponzifraude. Geniet ervan nu het nog kan,” besloot Noels tegen de groep crypto-ondernemers. 

Omtrent Web3, de gedecentraliseerde evolutie van het internet, had de Antwerpse econoom ook wat te zeggen. Hij meent dat “die technologie wel degelijk innovatief is, maar nog niet gezorgd heeft voor de lang beloofde doorbraak”.

“Je hebt de technologie niet goed genoeg onderzocht”

Enkele van de crypto-ondernemers probeerden vervolgens de stelling van Noels te ontkrachten, op uitdrukkelijke vraag van het aanwezige publiek.

Michiel Lescrauwaet meende dat crypto inderdaad vaak vergeleken wordt met bekende ponzifraudes en zeepbellen zoals de Tulpenmanie uit de 17e eeuw. Nochtans zouden die ponzifraudes er nooit in geslaagd zijn om grote hoeveelheden waarde over te dragen en enorme transacties uit te voeren, zoals cryptomunten duidelijk al wel gepresteerd hebben. Noels pareerde dit met de bewering dat er tijdens de Tulpenmanie wel degelijk enorm kapitaal kon verplaatst worden. Het argument van de crypto-ondernemer werd zo effectief platgelegd.

Lescrauwaet gooide het dan maar over een andere boeg. Het idee dat crypto waardeloos zou zijn en bovendien een vorm van fraude, zou niet verdedigbaar zijn, omdat vrijwel niets een intrinsieke waarde zou hebben. Geld zou zijn waarde enkel ontlenen aan de waarde die mensen er collectief aan geven. “Dat klopt, maar voor die eerste stelling had je een beter voorbeeld moeten nemen”, reageerde Noels.

Web3-ondernemer Pieter Aerts diende vervolgens enigszins geïrriteerd Noels ook van antwoord: “Ik hoor dit soort uitspraken al 5 tot 6 jaar. Als je denkt dat crypto een ponzifraude is, ga je natuurlijk denken dat alle energie die crypto gebruikt een verspilling is. Als je er echt van overtuigd bent dat crypto een fraude is, heb je de technologie gewoon niet goed genoeg onderzocht.”

“Bitcoin maakt geen beloften”

Tenslotte kwam Europarlementslid Assita Kanko aan het woord. Ze zocht handig de middenweg in het vurige debat en kon zo een redelijk argument voor haar plannen voor een nieuwe cryptowetgeving formuleren. “Waarom gebeuren ponzifraudes eigenlijk? Omdat er geen goede wetgeving bestaat binnen een bepaalde financiële sector. Met duidelijke spelregels voor crypto zullen we ervoor zorgen dat ponzifraudes verdwijnen en wordt het voor iedereen veiliger om in crypto te stappen en deze technologie te laten groeien”, zei Kanko. 

Bitcoin en blockchain-auteur Jean-Luc Verhelst gaf op de conferentie vervolgens nog een lezing over stablecoins, ofwel crypto die de koers van fiatgeld proberen te volgen. Tijdens zijn presentatie kwam hij nog eens terug op het debat. “Ponzifraudes zijn trouwens een soort fraude waar je constant nieuwe beleggers moet zoeken om de investeringen van de eerste beleggers te kunnen terugbetalen. Dit is zeker niet het geval bij crypto en Bitcoin. Bitcoin belooft je niets. Beleggers kopen het en zijn er door de werking van het systeem van overtuigd dat de prijs zal stijgen.”

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.