Dat Duitsland voor de helft van zijn aardgas afhankelijk is van leveringen uit Rusland, is een strategische hefboom die Russisch president Vladimir Poetin maximaal kan uitbuiten en daarom wil de EU, inclusief Duits bondskanselier Olaf Scholz, die zo snel mogelijk neutraliseren. Nederland schiet zijn oosterburen meteen te hulp.
Het Nederlandse staatsbedrijf Gasunie, beheerder van de energie-infrastructuur in Nederland en Duitsland, kondigde maandag stappen aan “om de leveringszekerheid van gas in Nederland, Duitsland en Europa veilig te stellen”.
Het gaat daarbij concreet om de aanleg van een nieuwe opslagterminal voor LNG (vloeibaar aardgas) en duurzame energie in Brunsbüttel, aan de monding van de Elbe. Gasunie hoopt nog dit jaar te kunnen starten met het aanleggen van de terminal, die naast LNG ook geschikt zal zijn voor de import van groene waterstof. Vloeibaar aardgas kan bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten of Qatar aangevoerd worden.
Duitsland beschikt niet over zo’n opslagterminal, terwijl bijvoorbeeld België al sinds 1987 wel over de installaties in Zeebrugge beschikt, en wil dat nu in razende vaart goedmaken met twee nieuwe LNG-terminals, zo kondigde Scholz zondag aan in zijn toespraak in het Duitse parlement. Het duurt wel een jaar of twee vooraleer zo’n terminal volledig operationeel is.
Ook onderzoekt Gasunie de mogelijkheden om nog dit jaar de importcapaciteit voor LNG in Nederland verder te vergroten, zonder daarbij details te geven. “Gasunie zet deze stappen in nauwe samenwerking met de Nederlandse en Duitse regering”, zegt het bedrijf, dat “zo snel mogelijk nieuwe energie-infrastructuur wil bouwen”.
Nord Stream 1 en 2
Analisten houden er intussen rekening mee dat, gezien de aanzwellende EU-reactie op de Russische inval in Oekraïne, de veelbesproken gaspijpleiding Nord Stream 2 misschien wel nooit meer operationeel zal worden. Die tweede Russisch-Duitse lijn had Duitsland royaal van Russisch gas kunnen voorzien,
“Het is duidelijk dat deze oorlog consequenties heeft voor de Europese energiepolitiek”, zegt Han Fennema, de CEO van Gasunie, in een mededeling. Hij schort zijn werkzaamheden in het aandeelhouderscomité van het consortium achter Nord Stream 1, waar Gasunie een belang van 9 procent in heeft, op. “Verder wordt ook de samenwerking op het vlak van kennisdeling en wetenschappelijke ontwikkeling bevroren.”
De Russische gasproducent Gazprom blijft tot nader order natuurlijk wel een belangrijke leverancier van Duitsland. Gasunie zegt “de operationele contacten met Russische bedrijven terug te brengen tot het minimumniveau dat noodzakelijk is voor het via onze infrastructuur faciliteren van de leveringszekerheid van Nederland en Europa.”
(am)