Zowel de aandelen- als de cryptomarkt hebben het de afgelopen dagen zwaar te verduren gekregen. Het conflict in Oekraïne ligt aan de basis van de rode koerstabellen. Daarmee wordt nogmaals bewezen dat Bitcoin (BTC) niet het verhoopte alternatief is voor goud.
Bitcoin wordt met de regelmaat van de klok beschreven als digitaal goud. Dat komt omdat er sprake is van schaarste. In totaal kunnen er maximaal 21 miljoen munten gecreëerd worden. Op dit moment zijn er bijna 19 miljoen BTC in omloop. Verwacht wordt dat de laatste Bitcoin gemined wordt in 2140.
Goud heeft wind in de zeilen
Maar telkens wanneer de financiële markten getroffen worden door een crisis, zoals de vastgoedcrisis bij Evergrande, moet ook Bitcoin terrein prijsgeven. Dat is bij het conflict in Oekraïne niet anders. Vandaag is de waarde van de grootste cryptomunt op de markt zelfs even onder de symbolische grens van 40.000 dollar gedoken.
Ondertussen heeft goud de wind in de zeilen. De waarde van de edelmetaal heeft vandaag zelfs even de kaap van 1.900 dollar gerond, het hoogste peil sinds juni vorig jaar. Dat goud het nu goed doet, is geen verrassing. Veel beleggers ruilen hun risicovolle activa in voor de edelmetaal omdat het beschouwd wordt als een veilige oord (net omdat het schaars is). Ook de hoge inflatie geeft de waarde van goud een boost.
Beleggers lijken in een crisissituatie Bitcoin net de rug toe te keren. Begin deze maand was de grootste cryptomunt op de markt nog 45.000 dollar waard. Experts zien meer en meer gelijkenissen met techaandelen dan met goud. Martin Green, CEO van de investeringsfirma Cambrian Asset Management, merkte in een recent interview met Forbes op dat er nu hogere correlatie is tussen BTC en de techindex Nasdaq dan zes maanden geleden.
Bitcoin en techaandelen
“Crypto was oorspronkelijk bedoeld als een aparte gedecentraliseerde omgeving, onafhankelijk van de traditionele markten. De zaken zijn sindsdien aanzienlijk veranderd”, voegt Mike Ermolaev, een woordvoerder van het cryptobedrijf ChangeNOW, eraan toe. “De snelle adoptie van Bitcoin door institutionele instellingen zou ertoe kunnen leiden dat de munt door deze vermogensbeheerders wordt behandeld als een aandeel van Facebook en Google.”
Dat is de afgelopen maanden ook duidelijk geworden wanneer paniek over een renteverhoging de kop opstak. Telkens doken de techaandelen en de cryptomunten in het rood. Zowel de Nasdaq als Bitcoin noteren momenteel lager dan bij de start van het nieuwe jaar. Na de sluiting van de beurzen vrijdag noteerde Nasdaq 14,4 procent lager ten opzichte van de start van 2022. Bitcoin is gedurende diezelfde periode 15,6 procent van zijn waarde verloren.
(fjc)