Het was tegelijk toch een beetje dansen op twee benen voor N-VA-voorzitter Bart De Wever, de voorzitter van N-VA én tegelijk Antwerps burgemeester, in de studio’s van VRT en VTM zondag.
- De Antwerpenaar was terug van een heel stevige rondreis langs Columbia, Panama en Costa Rica, waar hij dus samen met zijn Rotterdamse tegenhanger Ahmed Aboutaleb op 10 dagen een indrukwekkend programma afwerkte: “46 vergaderingen, 11 demonstraties, 6 interviews, 7 vluchten en talloze busritten”, zo stelde hij. Daarbij viel op een bepaald moment het busje ook in panne, waarop De Wever en Aboutaleb dan maar zelf gingen duwen.
- De conclusie van beiden na die rondreis: de strijd tegen drugs moet veel harder en feller gevoerd worden, als we willen verhinderen dat via de Antwerpse en Rotterdamse haven Europa overspoeld wordt met drugs en crimineel geld. Daarvoor hebben ze een gezamenlijke brief klaar, aan de premiers van België en Nederland, Alexander De Croo (Open Vld) en Mark Rutte dus.
- Maar daarbij werd het wat pijnlijk, want Aboutaleb gaf toe “regelmatig contact te hebben met premier Rutte“, terwijl bij De Wever de lijnen met premier De Croo zo goed als onbestaande zijn: de koude oorlog tussen N-VA en Open Vld sleept nu al een tijdje aan.
- In de brief geven ze net aan “graag in gesprek te gaan met de regeringsleiders “vanuit de zorg voor onze inwoners en de landelijke belangen in de cruciale haveninfrastructuur”. Terwijl De Wever als oppositieleider De Croo verwijt “een dweil” te zijn, moet hij als burgemeester wel met hem aan tafel: een stevige spreidstand.
- Het conflict is ondertussen al stevig uitvergroot in de media: het optreden in de studio’s van de Zevende Dag, met De Wever naast Egbert Lachaert, zonder dat beiden elkaar een blik gunnen, is overal blijven hangen. Vermoedelijk blijft die ijstijd wel nog even aanhouden: al is een dooi in de relaties op lange termijn onvermijdelijk. Ook de PS verweet in 2014 de MR ‘hoogverraad’ te hebben gepleegd, door de Zweedse regering te hebben gevormd, met een Franstalige minderheid. De relaties gingen jarenlang in het vriesvak. Maar in 2019, na verkiezingen, vormden ze wel opnieuw de Waalse regering, zonder enig probleem.