Demir gaat 1,2 miljard aan groenestroomcertificaten schrappen, maar neemt juridisch risico

Alle spotlights op minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die vandaag opnieuw voor de PFOS-Onderzoekscommissie moet verschijnen. Daar moet uitgeklaard worden wie nu de waarheid spreekt, zij of OVAM, de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij. De vraag is of de commissie in het Vlaams Parlement zo toch een spanningsboog krijgt, of het weer op een sisser uitdraait.

  • Tegelijk lanceerde Demir dit weekend een interessant dossier, waar de Vlaamse regering vrijdag het licht voor op groen zette: ze gaat de subsidies voor de grote groenestroomproducten in Vlaanderen knippen, voor zo’n 1,2 miljard in totaal, zo kondigde ze vrijdag aan. Het gaat om subsidies die voor 2013 zijn toegekend, en dus om industriële zonnepanelen die al lang rendabel zijn. “De oversubsidiëring gaat op de schop in het belang van de mensen”, zo stelde ze. Het gaat om meer dan 1.000 installaties van zo’n 200 grote investeerders.
  • Maar er zijn grote vragen over de juridische haalbaarheid: Demir gaat de zaak voorleggen aan de Raad van State. En ze schermt zelf met advies dat het wel degelijk kan, op basis van twee externe specialisten. In het verleden botste het terugdraaien van die steun op juridische bezwaren: de rechtsonzekerheid voor bedrijven zou zo te groot worden. Afwachten dus of dat advies standhoudt, eens de verwachte rechtszaken worden aangespannen.
  • Opvallend was dat Demir er in De Zevende Dag toch ook een beetje een sociale strijd van maakte: “Ik vind het niet normaal dat ieder Vlaams gezin elke maand moet betalen voor de overcompensatie van de happy few, die al lang hun buit binnen hebben. Wie zoiets verdedigt is wereldvreemd”, zo stelde ze. Daarmee dekt ze netjes de linkerflank van N-VA af, als sociale partij.
  • Het was immers PVDA die vanuit oppositie al jaren het systeem wilde afschaffen. De meest gekende investeerder in het mechanisme is dan weer Antwerps ondernemer Fernand Huts, die nauwe banden met N-VA onderhoudt. Maar Huts, en andere investeerders, kregen van Demir nog een oproep in hun bak, om namelijk niet te procederen: “Het zou hen sieren in deze maatschappelijk moeilijke tijden.”
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.