De overheid waarschuwt voor “bijzonder overtuigende” phishingberichten over het COVID-certificaat. In die berichten staat dat je moet betalen voor een COVID-certificaat, oftewel een Covid Safe Ticket (CST). De overheid benadrukt dat zo’n certificaat gratis is.
De berichten zijn volgens de overheid zeer overtuigend. Zo lijken ze afkomstig te zijn van de e-Box, de mailbox voor al je overheidsdocumenten. De mail vraagt een betaling voor een COVID-certificaat. De frauduleuze berichten zijn sinds 29 januari in omloop.
Persoonlijke aanspreking
De overheid drukt op het hart om elk bericht in je mailbox grondig te bekijken. “Wordt er gevraagd om te betalen voor een gratis dienst? Krijg je een boodschap over een rekening of factuur die je niet verwachtte? Wees dan op je hoede”, klinkt het.
Daarenboven spreekt de overheid je altijd persoonlijk aan wanneer die je een bericht verstuurt via de e-Box. Wees dus extra op je hoede wanneer je een bericht “van de overheid” krijgt waarin je wordt aangesproken met “Geachte Heer/Mevrouw” of “Geachte burger”.
Voort zal een overheidsinstelling nooit vragen om bankgegevens of gebruikersgegevens in te vullen behalve die van je CSAM digitale sleutels.
“Als je een e-mail ontvangen hebt waar je niet zeker van bent, nodigen we je uit om naar myebox.be te surfen en via de link “Open My e-Box” op de startpagina de toepassing te openen”, luidt een extra tip. “Als er geen nieuw bericht voor je klaar staat, is de e-mail die je zojuist hebt ontvangen een phishing-poging.”
Safeonweb
Sinds de start van de coronacrisis is het aantal phishingberichten fors toegenomen. Het Laatste Nieuws liet onlangs weten dat er vorig jaar 13.000 phishingmeldingen per dag, oftewel 4,5 miljoen per jaar, waren. Daarmee was 2021 een absoluut recordjaar.
De bankenfederatie Febelfin heeft eind vorig jaar in samenwerking met Cyber Security Coalition en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) een sensibiliseringscampagne gelanceerd die ons moet helpen phishers te slim af te zijn. Een app staat daarbij centraal. Die waarschuwt je onder meer voor cyberdreigingen en nieuwe phishingberichten.
Indien je een vermoeden hebt dat je te maken hebt met een phishingbericht kan je contact opnemen met Safeonweb. Die site houdt je overigens op de hoogte als er phishingberichten rondgaan.
(lb)