Beleggers werden de afgelopen dagen blootgesteld aan forse koersdalingen. De Amerikaanse beursindexen noteren zelfs al enkele weken in het rood. Die verkoopgolf is intussen overgewaaid naar de Europese beurzen. Sommige analisten verwachten dat er niet snel een einde zal komen aan de volatiliteit.
Beleggers waren het misschien bijna vergeten, maar de koerstabellen kunnen ook rood kleuren. De Amerikaanse beleggers werden de afgelopen weken al geconfronteerd met neerwaartse koersbewegingen. De afgelopen dagen moesten ook de Europese beurzen heel wat terrein prijsgeven. De Bel20 heeft zelfs de eerste handelsdag van deze week onder de 4.000 punten afgesloten. De Belgische sterindex heeft vandaag wel een bescheiden stijging opgetekend en stond na de sluiting van de Europese beurzen op 4.029 punten.
Opvallende herstelbeweging
De belangrijkste Amerikaanse beursindexen hebben dan weer een opvallende start van de handelsweek achter de rug. Die doken maandag diep in het rood om na een stevige herstelbeweging de beursdag alsnog in het groen af te sluiten.
Maar het fragiele herstel van gisterenavond verdween als sneeuw voor de zon toen de New York Stock Exchange vandaag de deuren opende. De S&P500 startte de Amerikaanse handelsdag 1,5 procent in het rood. De Dow Jones noteerde na het luiden van de openingsbel 1 procent lager en de Nasdaq verloor 1,8 procent. De drie indexen hebben na bijna vijf uur handelen al een deel van dat verlies kunnen wegwerken, maar de tabellen kleuren nog altijd rood.
Volgens analisten zijn de recente koersdalingen het gevolg van onder meer de spanningen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. De Verenigde Staten hebben hun diplomaten in Oekraïne opgeroepen om het land te verlaten. Er staan ook 8.500 Amerikaanse militairen klaar om te mobiliseren indien Rusland Oekraïne binnenvalt.
Het is ook uitkijken naar de rentevergadering van de Federal Reserve woensdag. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse centrale bank sneller dan verwacht de rente zal verhogen om zo de inflatie in te perken. De markten gaan uit van vier renteverhogingen dit jaar.
Realitycheck
Verschillende experts zijn ervan overtuigd dat de volatiele koersbewegingen niet snel voorbij zullen zijn. “Neerwaartse risico’s van monetaire verstrakking zijn groter dan in het verleden”, merkte Maneesh Deshpande, managing director bij Barclays, op in een nota aan zijn klanten. “De gevolgen blijven deze keer niet beperkt tot aandelen met een hoge waardering, maar er is een bredere risk-off in de maak.”
Werner Wuyts, verantwoordelijk voor studie en analyse bij Dierickx Leys Private Bank, zei in een interview met De Tijd dat de recente terugval op de beurzen voor veel beleggers een realitycheck is geweest. “We weten niet hoe diep dit nog kan snijden. Wie achter crypto, GameStop of Tesla aan is gegaan, zal zich ongerust voelen. De gekte rond een aandeel als GameStop creëerde bij jonge beleggers het gevoel dat het allemaal vanzelf zou komen”, aldus Wuyts. Volgens hem is het belangrijk dat (startende) beleggers kiezen voor kwaliteitsaandelen en hun huiswerk maken.
(lb)