België spreekt zich nog niet uit over Oekraïne; verschillende landen stuurden al militair materiaal

De lijst met landen die openlijk steun betuigen aan Oekraïne in een potentieel conflict met Rusland wordt langer. Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de VS beloofden al in te grijpen als Rusland haar buurland binnenvalt. Een Belgische reactie is er voorlopig nog niet.

Normaal gezien werd de situatie in Oekraïne vandaag behandeld tijdens de plenaire vergadering in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het debat, waarin de premier het standpunt van ons land zou meedelen, wordt echter uitgesteld naar volgende week, door het te laat indienen van een interpellatie. Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld), die ook in de Kamercommissie Defensie zetelt, liet via Twitter weten een uitgebreide briefing te vragen aan de minister van Defensie, Ludivine Dedonder (PS) en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR).

Andere landen, waaronder Frankrijk, gaven wel al aan Oekraïne te zullen steunen in een mogelijk conflict. De Fransen zijn echter niet tevreden met de huidige manier van onderhandelen met Rusland, om een conflict te vermijden. Het pleit dan ook voor een Europese onderhandelaar binnen het NAVO-verdrag, waar tot nu toe enkel een Amerikaanse gezant werd gestuurd.

De Franse president Emmanuel Macron wil onderhandelen volgens het Normandië-formaat, met Frankrijk, Duitsland, Oekraïne en Rusland aan tafel. Op 6 juni 2014 zaten deze vier onderhandelingspartners aan tafel om de oorlog in de Oekraïense Donbas-regio uit te klaren. De naam is een verwijzing naar D-Day, de dag waarop de geallieerden op Normandië landden in de Tweede Wereldoorlog.

Wapenleveringen

Verschillende NAVO-partners besloten hun steun aan Oekraïne niet enkel uit te spreken, maar ook militair kracht bij te zetten. Het Verenigd Koninkrijk chartert nu al de vierde dag op rij transportvliegtuigen naar de Oekraïense hoofdstad Kiev, en levert daarbij duizenden antitankwapens en -raketten. Ook enkele Britse militairen gaan mee, om de Oekraïners te trainen. Verwacht wordt dat hun opdracht van korte duur is.

George Allison, hoofdredacteur van UK Defence Journal, maakte een overzicht van de Britse luchtbrug naar Oekraïne.

Ook de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zullen wapens van Amerikaanse makelij naar Oekraïne sturen. Door de regels inzake wapenexport moest het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hiervoor specifiek toestemming gegeven. Estland zal Javelin-antitankraketten leveren, die door middel van infrarood hun doelwit treffen. Letland stuurt Stinger-raketten naar het Oekraïense leger. Deze werken ook met infrarood, maar worden ingezet tegen vliegend materieel, zoals helikopters of vliegtuigen.

Daarnaast heeft de Biden-administratie ook 200 miljoen dollar vrijgemaakt om assistentie te verlenen aan Oekraïne om zichzelf beter te kunnen verdedigen. Ook 60 miljard aan Amerikaans oorlogstuig zal voor handen zijn van de Oekraïners. Gisteren sprak de president zich op zijn eerste persconferentie van 2022 ook uit over mogelijke gevolgen van een Russische invasie. Hijzelf sprak over “zware sancties”, nadien verduidelijkte het Witte Huis in een persmededeling dat dit een “vastberaden, wederkerig en verenigd antwoord” inhoudt. Er wordt ook gespeculeerd dat de VS het overweegt om Rusland te weren uit het internationale SWIFT-transactiesysteem.

Russische bondgenoten

Rusland lijkt zich weinig aan te trekken van het spierballengerol. Integendeel, het doet er zelf een schepje bovenop, door vandaag grootschalige marine-oefeningen aan te kondigen. “In totaal zullen meer dan 140 oorlogs- en ondersteuningsschepen, meer dan 60 vliegtuigen, 1.000 stuks materieel en ongeveer 10.000 militairen deelnemen”, verklaart het Russische ministerie van Defensie. De oefeningen zullen plaatsvinden in:

  • de Atlantische Oceaan
  • het Noordpoolgebied
  • de Noordzee
  • de Zee van Ochotsk
  • de Stille Oceaan
  • de Middellandse Zee

Hoewel minder uitgesproken of behandeld, kan ook Rusland rekenen op zijn vaste bondgenoten. Zo kon het al een hoop soldaten verschepen naar Wit-Rusland, waar de soldaten nu allerhande trainingen doen. Ook werd een extra marine-oefening aangekondigd, waaraan Russische schepen deelnemen, samen met China en Iran. Moest het tot een conflict komen, lijken de machtsblokken al verdeeld.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.