Duitse economen fluiten Lagarde terug: “ECB moet terug naar de basis en de inflatie bestrijden”

Doet Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank, te veel aan politiek en te weinig aan rigoureus monetair beleid? Dat is alvast de stelling van drie prominente Duitse economen, die daarmee wellicht de mening van veel van hun landgenoten vertolken.

In Duitsland, de grootste economie van de eurozone, leeft al langer ongenoegen over Lagarde, die door het populaire blad Bild enkele maanden geleden “Madame Inflation” werd genoemd. Sindsdien is de inflatie alleen maar toegenomen, en stijgt de druk op de ECB om in te grijpen, bijvoorbeeld door te hinten op renteverhogingen.

“Groeiende politisering”

Onder Lagarde kocht de ECB de voorbije jaren massaal staatspapier van de lidstaten op, wat de regeringen lage rentes en financiële zuurstof oplevert, en verkent de centrale bank nieuwe paden, waaronder vooral klimaatpolitiek.

Voormalig ECB-directeur Jürgen Stark, Thomas Mayer, de voormalige hoofdeconoom van Deutsche Bank, en economieprofessor Gunther Schnabl noemen dat woensdag in een gezamenlijk opiniestuk “activistisch” beleid en een “groeiende politisering” van het monetaire beleid.

Dit leverde tot voor kort geen grote conflicten op met het officiële mandaat van de ECB – de prijsstabiliteit bewaken – maar door de oplopende energieprijzen liggen de kaarten nu anders.

“Het wordt steeds duidelijker dat de inflatie aan kracht zal winnen zonder tegenmaatregelen van het monetaire beleid”, schrijven ze. “Dat plaatst de ECB in een lastig parket, omdat zij tegelijkertijd met een aantal acute problemen van haar eigen makelij zal worden geconfronteerd.”

De hoge inflatie is immers deels te wijten aan de soepele geldpolitiek van de voorbije jaren, betogen de drie Duitse economen. “Ten tweede is het almaar duidelijker dat de ‘groene transformatie’ met een opstoot van inflatie gepaard zal gaan.”

Prijsstabiliteit

Terwijl de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken volgens de statuten een dubbel mandaat heeft, prijsstabiliteit én economische groei, heeft de ECB officieel maar één opdracht, prijsstabiliteit. De drie Duitse topeconomen roepen de ECB om alle andere ambities op te bergen om zich louter op inflatiebestrijding te focussen. Want dat is nu eenmaal haar bestaansreden, redeneren ze.

Ze erkennen dat er tijdelijke factoren meespelen in de huidige prijzenopstoot – al maanden de stelling van Lagarde – maar vrezen dat er ook langdurige effecten zijn die de inflatie hoog houden.

“De Europese Centrale Bank bezwijkt al jaren voor politieke belangen en streeft doelstellingen na die verder gaan dan haar primaire mandaat. Maar nu de inflatiedruk toeneemt, staat de geloofwaardigheid van de ECB op het spel.”

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.