Onroerend goed in de metaverse is nieuw Walhalla voor beleggers: virtuele gronden verkocht voor verbijsterende bedragen

De metaverse, het driedimensionale internet van de toekomst, wint aan populariteit. Heel wat investeerders vinden hun weg naar de nieuwe digitale wereld. Dat leidt ertoe dat er riante bedragen op tafel worden gelegd voor een stukje digitale grond. Critici waarschuwen voor de gevaren.

De belangstelling voor het metaversum is eind 2021 geëxplodeerd toen Mark Zuckerberg aankondigde dat hij de naam van het moederbedrijf boven Facebook veranderde naar Meta. Sindsdien ligt de virtuele wereld op ieders lippen. Het biedt nieuwe kansen voor merken, maar ook voor investeerders die het als een gouden kans zien om geld te verdienen. Daarbij aarzelen sommige beleggers niet om miljoenen uit te geven om een stuk virtuele grond te verwerven.

Miljoenen voor virtuele gronden

Volgens een recent rapport van de crypto-manager Grayscale zou de metaverse in de nabije toekomst een bedrijf van 1.000 miljard dollar kunnen worden. Dat betekent dat het ongeveer zo groot kan worden als de huidige beurswaarde van Facebook of Tesla. Investeren in de virtuele wereld kan veel geld opbrengen, en net als in de echte wereld is onroerend goed een goede belegging, zeggen de believers.

Afgelopen november verkocht crypto-ondernemer Andrew Kiguel een stuk grond op Decentraland, een populaire metaverse, voor 2,5 miljoen dollar. “De prijzen zijn de laatste maanden met 400-500 procent gestegen,” zei Kiguel. Meer recentelijk werd een virtueel stuk land voor 4,3 miljoen dollar aangekocht door de virtuele projectontwikkelaar Republic Realm. De opkomst van gespecialiseerde bedrijven toont aan dat de markt aantrekt en groeit.

Naast je favoriete ster wonen

De virtuele kavels die het best verkopen zijn die waar mensen het meest samenkomen, vanwege evenementen of de aanwezigheid van sterren. Ja, verscheidene beroemdheden zijn de metaverse al binnengedrongen. Snoop Dogg, bijvoorbeeld, heeft zijn eigen veld. Een (vermogend) persoon aarzelde niet om 450.000 dollar uit te geven om de virtuele buurman van de Amerikaanse rapper te worden.

Deze gebieden bieden mogelijkheden voor adverteerders, aangezien zij toegang geven tot een groot aantal potentiële consumenten. Daarom zijn ze duurder dan veel minder bezochte gebieden. Door virtuele grond te verwerven hopen de investeerders dat de waarde van het gebied in de loop van de maanden en jaren zal stijgen en dat zij het dus tegen een hogere prijs zullen kunnen verkopen.

Gokken op de toekomst

“De digitale wereld is voor sommigen net zo belangrijk als de echte wereld,” vertelde makelaar Oren Alexander aan CNBC. “Het gaat er niet om waar jij en ik in geloven, maar wat de toekomst doet. Want ja, de metaverse bestaat al jaren, maar zal de komende jaren enorm groeien, vooral met de investering van Facebook.

Maar investeren in de virtuele wereld is “zeer, zeer riskant”, waarschuwen experts. Net zoals bij ieder andere belegging geldt de regel: beleg met kapitaal dat je kan missen. “Het is zeer speculatief. Het is ook gebaseerd op blockchain. En zoals we allemaal weten, crypto is zeer volatiel. Maar het kan ook zeer belonend zijn”, zei Janine Yorio van Republic Realm aan CNBC.

Net zoals met de NFT’s is gebeurd, kan deze ongebreidelde rage leiden tot een zeepbel. Dat is althans de mening van Mark Stapp, professor aan de Arizona State University. En een zeepbel betekent vaak een explosie. De metaverse vastgoedmarkt kan ineenstorten nog voor beleggers er gebruik van hebben kunnen maken.

Besluit: sommigen staan bijzonder sceptisch tegenover de metaverse en alles wat daarmee samenhangt, terwijl anderen het als de volgende grote revolutie op het gebied van sociale netwerken zien, een wereld waarin mensen elkaar virtueel kunnen ontmoeten. Dit is dus een beleggingskans op lange of zelfs zeer lange termijn. Maar in de tussentijd, kan er van alles gebeuren.

(ns/evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.