“Als Europa wil blijven meetellen op wereldniveau, moet het fors meer investeren in software”

Europa loopt achter op invloedrijke techlanden als China en de Verenigde Staten. Wil het continent betrouwbare, veilige en duurzame software bouwen, moet het meer investeren in software-onderzoek, zo waarschuwen Europese software-onderzoekers. 

Verscheidene Europese software-onderzoekers roepen de Europese landen op om meer te investeren in software. Daarvoor lanceerden ze een petitie genaamd “Europe needs strong software research”. De petitie werd meer dan achthonderd keer ondertekend en is ondertussen aangeboden aan vertegenwoordigers uit de Europese politiek. 

“Software is, net als zuurstof, een onzichtbaar maar essentieel element voor alle levensvormen”, zegt het Nederlandse Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). De meerderheid van alle ondernemingen wordt aangedreven door software, toch lijkt Europa er niet genoeg aandacht aan te geven.

Europa heeft geen tekort aan talent

De nood aan innovaties op het gebied van software-engineering is echter groot, volgens het CWI. “Software is de basis van onze infrastructuur en cruciale systemen.” Het gaat over zaken als energie, telecom, luchtvaart en financiële dienstverlening.

“Als Europa op wereldniveau mee willen blijven tellen op deze gebieden, zijn forse investeringen in software-onderzoek nodig”, zegt software-onderzoeker Tijs van der Storm, verbonden aan het CWI en de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoewel Europa geen talent tekort komt als het gaat om software-onderzoekers, ontbreekt het wel een aantal cruciale middelen. Zo is het enorm moeilijk om publiek-private samenwerkingsverbanden tussen industrie en universiteiten op te starten.

Daardoor loopt Europa het risico een tweedehandsgebruiker te worden van elders ontwikkelde innovaties, met name door grote technologiebedrijven uit de Verenigde Staten en Azië. Dat heeft gevolgen voor de concurrentiepositie van Europa, aangezien software de belangrijkste onderscheidende en waardetoevoegende factor voor producten en diensten is, zeggen de initiatiefnemers van de petitie.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.