Net nu België militairen naar Mali zou sturen, glijdt het land verder weg van democratie

Het is het militair ‘theater’ dat sowieso de meeste kopzorgen levert voor Ludivine Dedonder (PS), de minister van Defensie, zo gaf ze eind vorig jaar in de wandelgangen mee: Mali. Daar, in het uitgestrekte woestijngebied in het noorden van het land, voert Europa, en met name Frankrijk, een felle strijd tegen islamisten.

  • Maar ondertussen is het ook permanent onrustig in Bamako, de hoofdstad in het zuiden van het land. In 2020 werd er een militaire coup gepleegd, die de toenmalige president Ibrahim Boubacar Keïta verving door een militaire junta geleid door kolonel Assimi Goïta.
  • Dat regime beloofde nieuwe verkiezingen, in februari dit jaar. Maar nu stellen ze die alweer uit. Meteen reageerde de ECOWAS, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse landen, door met sancties te komen en de grens te sluiten met Mali.
  • Goïta en co maakten het wel erg bont, door de nieuwe verkiezingen in december 2025 aan te kondigen. “Deze tijdstabel houdt de Malinese bevolking gegijzeld”, zo stelde de ECOWAS.
  • Voor België is dat een uiterst lastige zaak. Dit jaar gaat men immers de militaire aanwezigheid flink opvoeren: er worden 250 militairen naar het land gestuurd om de strijd in het noorden aan te gaan.
  • De vraag is hoe dat moet, met een partner die tegelijk niet bepaald democratisch handelt, en onder druk staat in de regio. 
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.