“EU moet 500 miljard investeren in nieuwe generatie kerncentrales tegen 2050”

Europa zal “500 miljard euro moeten investeren” in de nieuwe generatie kerncentrales tegen 2050, zegt Europees commissaris voor Interne Markt en Industrie Thierry Breton aan de krant Journal du Dimanche. Voor bestaande kerncentrales wil Breton tegen 2030 50 miljard euro vrijmaken.

De Europese Commissie heeft recent een groen label bekendgemaakt voor kern- en gascentrales. Omdat Europa nu zegt dat de centrales bijdragen tot de bestrijding van de klimaatverandering, is de financiering ervan makkelijker.

“Industriële revolutie op ongekende schaal”

Die zogenaamde taxonomie moet het voor beleggers makkelijker maken om zich richting duurzame technologieën en bedrijven te oriënteren.

Europa wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn en heeft daar massale investeringen voor over. “De ecologische overgang zal leiden tot een industriële revolutie op een ongekende schaal”, zegt Breton.

“Alleen al voor hernieuwbare energiebronnen zal bijvoorbeeld 65 miljard euro per jaar aan investeringen moeten worden vrijgemaakt. 45 miljard per jaar om extra netwerkinfrastructuur aan te leggen.”

“Bestaande kerncentrales hebben tussen nu en 2030 50 miljard euro aan investeringen nodig. En 500 miljard tegen 2050 voor de nieuwe generatie”, aldus de commissaris.

15 procent tegen 2050

Ondanks de geplande investeringen is kernenergie in Europa omstreden. Duitsland en Oostenrijk staan zeer terughoudend tegenover het gebruik van kerncentrales. Terwijl Frankrijk het actief promoot.

Voor Breton, een fransman, “is het opnemen van kernenergie in de taxonomie van cruciaal belang om de sector in staat te stellen al het kapitaal aan te trekken dat hij nodig zal hebben”.

Momenteel produceren kerncentrales een kwart van alle elektriciteit in de EU, volgens cijfers van Eurostat. Breton zegt dat “kernenergie in 2050 ten minste 15 procent van de totale energiemix zal uitmaken”.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.