Emirates veiligste vliegtuigmaatschappij van de wereld; moet in eigen regio concurrent laten voorgaan

Emirates Airways uit Dubai was het voorbije jaar de veiligste luchtvaartmaatschappij van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Center (Jacdec), waarin gekeken werd naar de veiligheidsscores van de vijfentwintig grootste vliegtuigmaatschappijen in de wereld.

Emirates bevestigde daarbij de leiderspositie die de maatschappij uit Dubai ook het jaar voordien al had opgeëist. Daarbij merkt Jacdec wel op dat de uitbraak van de coronacrisis een vergelijking met de voorafgaande jaren bemoeilijkt.

Regionaal

Emirates behaalde in het rapport van Jacdec een score van 95,05 procent. “Zelfs een incident bij het opstijgen van een Boeing 777 van de maatschappij vanop Dubai Airport eind vorig jaar, kon de eerste plaats van Emirates niet in het gedrang brengen”, voeren de onderzoekers aan.

De Nederlandse maatschappij KLM eindigde met een score van 93,31 procent op een tweede plaats, gevolgd door JetBlue (91,61 procent), Delta Air Lines (91,55 procent) en EasyJet (91,28 procent). De top tien bestond verder uit Air Canada, Southwest, Spirit Airlines, Ryanair en Qatar Airways.

Voor de eerste keer in de geschiedenis stelde Jacdec ook een regionale rangschikking op. “De creatie van de regionale categorieën weerspiegelt de verschuiving die de industrie sinds de uitbraak van de coronacrisis heeft doorgemaakt”, stipte Jan-Arwed Richter, oprichter van Jacdec, aan.

“De pandemie heeft immers het internationale luchtvaartverkeer in grote mate verstoord. Daardoor wonnen regionale trafieken – vooral in grote landen zoals China en de Verenigde Staten – sterk aan belang.

Verleden

Opmerkelijk daarbij is dat Emirates in de Aziatische rangschikking naar de tweede plaats terugvalt. Regiogenoot Etihad Airways uit Abu Dhabi haalde immers een hogere veiligheidsscore, maar kon door zijn kleinere omvang niet in de wereldwijde ranglijst worden opgenomen.

In Europa kon KLM wel zijn eerste plaats vasthouden. Finnair eindigde er met een score van 93,16 procent op een tweede plaats, gevolgd door Air Europa (93,12 procent), Transavia (92,83 procent), EasyJet (91,28 procent) en Norwegian (90,95 procent).

“Aangezien de uitbraak van de pandemie in het algemeen de activiteit in de wereldwijde luchtvaart het voorbije jaar heeft beperkt, bleken ook veiligheidsproblemen en ongevallen in het verleden een groter gewicht in de eindafrekening te krijgen”, gaf Richter nog mee als toelichting bij de cijfers.

Hij voegde eraan toe dat een aantal bekende maatschappijen – zoals Austrian Airlines, Eurowings of Condor – het voorbije jaar onvoldoende passagierskilometers hebben kunnen melden om in de rangschikking opgenomen te worden.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.