Is ‘s werelds grootste roddelsite in de maak?

DMG, het bedrijf dat eigenaar is van de Britse krant Daily Mail bekijkt of het – gesteund door een privé-investeringsfonds – een bod kan maken op de Amerikaanse website Yahoo! Dat schrijft de Wall Street Journal.

Hoewel een 40-tal kandidaten zich voor Yahoo! hebben gemeld, zou een overname door de Daily Mail het leven schenken aan een gigantische tabloidwebkrant, schrijf qz.com.

Genereren de meer dan 50 lokale websites van Yahoo! meer bezoeken dan eender welk medium, met uitzondering van Google, YouTube, Facebook, en de Chinese zoekmachine Baidu, dan is de Daily Mail de meest bezochte Engelstalige website ter wereld. De Britse krant verwelkomt meer bezoekers dan ‘instituten’ als de New York Times, de Guardian, de Huffington Post, en Buzzfeed.

Sidebar of shame

De Daily Mail hanteert daarvoor een beproefd recept: op roddel gebaseerde berichtgeving met grote foto’s, drukke en lange titels en niet te vergeten de beruchte ‘sidebar of shame’, die rechts op elk van haar webpagina’s verschijnt en waar schaars geklede celebrities het handelsmerk van de krant zijn geworden.

Clooney

De krant is dan ook in menige rechtszaak gemengd. Toen ze – een volledig verzonnen verhaal publiceerde – als zou de moeder van Amal Alamuddin zich tegen het huwelijk van haar dochter met acteur George Clooney verzetten omdat Clooney geen druze (een Midden-Oosterse godsdienst) is en dat hun leven daarom gevaar liep indien ze trouwden, kroop Clooney zelf in de pen on de tabloid van antwoord te dienen.

Clooney beschuldigde de krant er van ‘religieuze haat te willen aanwakkeren om kranten te kunnen verkopen en dat op een moment dat de wereld dat kan missen als kiespijn. Crimineel,’ aldus de acteur.

Wat de Daily Mail doet overstijgt alles, schreef een ex-journalist van het medium op Gawker:

‘De basisregels van de journalistiek en de ethiek overtreden is er de regel eerder dan de uitzondering. Ik zag hoe journalistiek werk van andere media gewoon werd gekopieerd en redacteuren bewust informatie op de meest bezochte Engelstalige website plaatsten waarvan ze wisten dat die vals was.’

De krant wordt nu ook door een vrouw vervolgd waarvan ze een foto publiceerde onder een bericht dat haar afschilderde als een pornoster die HIV-positief was (ze is geen van beide).

2 scenario’s

Volgens de WSJ tekenen zijn twee scenario’s mogelijk:

  • Een privé-investeerder koopt het Amerikaanse Yahoo! en DMG (de groep die eigenaar is van The Daily Mail) neemt alle media-onderdelen over, waaronder Yahoo Finance, Yahoo News en Yahoo Sports.
  • Een privé-investeerder koopt het Amerikaanse Yahoo! en fuseert het met Dailymail.com en EliteDaily.com, de twee websites die eigendom zijn van DMG.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20