93 Chinese gevechtsvliegtuigen dringen Taiwanees luchtruim binnen: “Voorbereiding op gewapend conflict”

Afgelopen weekend vloog een recordaantal Chinese vliegtuigen door het luchtruim van Taiwan. De democratische eilandstaat maakt zich op voor een oorlogsscenario, hoewel een Chinese invasie nog steeds onwaarschijnlijk lijkt volgens experts. Ondertussen waarschuwt TSMC, de grootste chipbakker ter wereld, dat vrede in de regio cruciaal is om de globale toeleveringsketen van computerchips in stand te houden.

Waarom is dit belangrijk?

Dat China er een routine van maakt om Taiwan militair te intimideren, is inmiddels een banaal feit geworden. Toch is de opvoering van de Chinese druk op Taiwan voor de wereldvrede en globale markten een enorme kopzorg. Taiwan is niet alleen een belangrijk democratisch bolwerk in Azië, het land is ook de grootste producent van computerchips. De Taiwanese halfgeleiders zijn een schaars en moeilijk te vervaardigen product dat een essentieel ingrediënt voor techsnufjes en elektrische wagens vormt.

De Volksrepubliek China vierde vorige week vrijdag zijn 72e verjaardag. Om de nationale feestdag kracht bij te zetten, rolde de Chinese luchtmacht nog eens flink met de spierballen door het Taiwanese luchtruim 38 keer te schenden. Een dag later betraden nog eens 39 gevechtsvliegtuigen het territorium van de eilandstaat. Zondag vlogen er nog eens 16 fighter jets langs Taiwan. Nog nooit eerder had het Chinese leger zo baldadig opgetreden tegen Taiwan.

Taiwanees minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu reageert verbolgen maar strijdlustig op de indringers. “De verdediging van Taiwan is onze verantwoordelijkheid, en we zijn bereid om het eiland te verdedigen. Als China een oorlog begint met Taiwan, zullen we vechten tot het einde. Ik ben er zeker van dat zij ook enorme verliezen zullen lijden”, zei Wu in een interview met de Australische pers. Wu bood ook aan om samen te werken met Australië om Taiwan beter voor te bereiden om een oorlogsscenario.

“Onderdeel van hun voorbereidingen voor een gewapend conflict”

Sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 zetelen er in Peking en Taipei twee verschillende overheden die “het echte China” menen te representeren. De communistische overheid van Peking ziet Taiwan (24 miljoen inwoners) echter als een onafscheidelijk deel van het territorium van de Volksrepubliek. Chinees president Xi Jinping sluit niet uit dat de Communistische Partij ooit militaire macht zal moeten gebruiken om Taiwan te “bevrijden”.

Daardoor kreeg het Volksbevrijdingsleger van China (PLA) de opdracht om zich voor te bereiden op een oorlog in de Taiwanese zeestraat. “Het is dus ook geen verrassing dat het Chinese leger het Taiwanese luchtruim blijft indringen. Dat is simpelweg onderdeel van hun voorbereidingen voor een gewapend conflict”, meent Derek Grossman, een militaire analist van RAND Corp, in een gesprek met CNN.

Een mogelijke Chinese invasie van Taiwan staat al verschillende jaren ter discussie. Toch blijft het voorlopig niet realistisch dat China het eiland zomaar kan innemen, denken de meeste experten. “China is gewoon niet klaar voor een confrontatie op die schaal. Duizenden jonge soldaten zullen het leven laten bij zo’n invasie en de politieke gevolgen daarvan kunnen de Communistische Partij fataal zijn. Dit beseffen zij maar al te goed,” zei de Taiwanese journalist en burgerrechtenactivist Brian Hioe vorig jaar.

“Tijd voor de internationale gemeenschap om de veiligheid van Taiwan serieus te nemen”

Taiwanees minister van Economie Wang Mei-hua maande de internationale gemeenschap in een interview met persagentschap Bloomberg aan om de veiligheid van Taiwan serieuzer te nemen. “Zo kan Taiwan zijn stabiele diensten blijven aanbieden aan iedereen”, zei Wang.

De Taiwanese politicus duidt daarmee op de enorme productie van computerchips, meer bepaald semiconductors ofwel halfgeleiders, van de eilandstaat. Het Taiwanese techbedrijf TSMC levert zeker 58 procent van alle computerchips ter wereld af. Zonder die chips is de oplevering van smartphones, tablets, gewone huishoudtoestellen en zelfs elektrische wagen onmogelijk.

Sinds het eiland vorige zomer kampte met een serieuze droogte, moest de globale toeleveringsketen van computerchips stevig inboeten aan activiteit. Daardoor moesten de grootste techgiganten ter wereld al geregeld hun productie vertragen of zelfs tijdelijk stopzetten.

“Iedereen wenst vrede in de Straat van Taiwan, want dat is voordelig voor elk land ter wereld. Maar het is ook cruciaal om de globale productie van halfgeleiders in Taiwan niet te verstoren”, zei TSMC-topman Mark Liu ooit tijdens een toespraak in juli.

Lees ook: Waarom landen er in Taiwan gevechtsvliegtuigen op de snelweg?

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.