8 voorspellingen over de wereld in 2030

Hoe zal de wereld er in 2030 uitzien? Experts van Global Future Counsils hebben in hun glazen bol gekeken. Eten we nog vlees? Zullen de Verenigde Staten nog dominant zijn? Waar komt onze energie vandaan?

In totaal kwam Global Future Counsils met acht voorspellingen over de wereld in 2030.

1. Alle producten zullen diensten worden. We bezitten volgens het Deense parlementslid Ida Auken niets meer, dus geen auto, geen huis, geen apparaten en geen kledij. Shoppen is een verre herinnering geworden in de stad van 2030. De inwoners hebben intussen de sleutel voor groene energie gevonden en lenen alles wat ze nodig hebben. Dat klinkt als een utopie, en ze gelooft dat de maatschappij ook zal worden opgesplitst. Buiten de stad is de ontevredenheid erg groot.

2. Er staat een vaste prijs op koolstof. In 2017 nam China de leiding met een markt voor het recht op de CO2-uitstoot. Dat heeft de wereld op weg gezet naar een vastgelegde prijs voor koolstof, denkt Jane Burston, hoofd Klimaat en Milieu in het National Physical Laboratory van het Verenigd Koninkrijk. In Europa bloeit dan weer de handel van goedkope, efficiënte zonnepanelen. De kost van duurzame energie is fel gedaald.

3. De dominantie van de Verenigde Staten is voorbij. Er zijn nu een handvol wereldmachten. Er is een comeback van de natiestaten, schrijft Robert Muggah, Directeur Onderzoek van het Igarapé Instituut. De wereld wordt gedomineerd door de Verenigde Staten, Rusland, China, Duitsland, India en Japan. Die dominantie neemt de allures van een keizerrijk aan. Tegelijkertijd staat ook de toekomst van staten onder druk, aangezien steden steeds meer macht krijgen.

4. Ziekenhuizen zijn niet meer nodig. Technologie zal veel ziekten hebben uitgeroeid, stelt Melanie Walker, arts en adviseur van de Wereldbank. Het ziekenhuis zoals we dat vandaag kennen, verdwijnt. Er gebeuren minder verkeersongevallen dankzij de zelfrijdende wagens. En medicatie zal preventiever en persoonlijker zijn, waardoor we ook minder snel ziek worden. Er zijn ook geen orgaandonors meer, want we gebruiken nu bio-organen.

5. We eten minder vlees. Nu eten we immers veel te veel vlees, waarschuwde Greenpeace onlangs. Net zoals onze grootouders zullen we vlees veel meer als een lekkernij gaan beschouwen, denkt Tim Benton, professor Bevolkingsecologie van de universiteit van Leeds. Voedsel wordt over het algemeen gezonder en minder schadelijk voor het milieu.

6. De Syrische vluchtelingen zijn CEO’s geworden. Vluchtelingen die een hoge opleiding hebben genoten zijn tegen 2030 volwassen. Economische integratie maakt het voor hen mogelijk om hun rol in de maatschappij in te nemen. De wereld moet ook beter voorbereid worden op de migratie van hele bevolkingsgroepen. Dat voorspelt Lorna Solis, CEO van de NGO Blue Rose Compass. Klimaatverandering heeft één miljard mensen doen vluchten.

7. De waarden van de Westerse wereld staan op een kantelpunt. Dat is de mening van Kenneth Roth, uitvoerend directeur van Human Rights Watch.

8. We zijn klaar om mensen naar Mars te sturen. Eens we daar geraken, zullen we waarschijnlijk bewijs vinden dat er buitenaards leven bestaat. Dat meldt Ellen Stofan, Chief Scientist bij NASA. Wetenschap zal ook belangrijke vragen over het leven op aarde beantwoorden, en praktische toepassingen van ruimtetechnologie mogelijk maken.

Meer