NASA vindt ‘overtuigend bewijs’ van leven op Mars

Wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa hebben overtuigend bewijs gevonden dat er bacterieel leven aanwezig is op de planeet Mars. Ze vonden microscopisch kleine wormachtige structuren in een Martiaanse meteoriet die ruim 13.000 jaar geleden op de aarde neerstortte en zijn ervan overtuigd dat het om fossiele bacteriën gaat. Deze zogenaamde biomorfen bevonden zich onder de rotsachtige oppervlakte van de meteoriet, wat moet aantonen dat ze reeds aanwezig waren wanneer de meteoriet de aarde raakte en dat ze niet het gevolg zijn van de jarenlange vervuiling door bacteriën die zich reeds op de aarde bevonden.

‘We hebben nu zeer overtuigend bewijs van leven op Mars’, aldus hoofdwetenschapper David Mackay van het Nasa Johnson Space Centre , die ook deel uitmaakte van de originele groep wetenschappers die de meteoriet onderzocht toen die in 1984 werd gevonden.

Volgens de wetenschappers werd de meteoriet van het Marsoppervlak gerukt door het impact van een asteroïde en belandde hij op de aarde na 16 miljoen jaar in de ruimte te hebben rondgezworven. De meteoriet belandde in Allan Hills op Antarctica. De wetenschappers slaagden erin de herkomst van de meteoriet naar Mars te traceren omdat de chemische samenstelling ervan overeenstemde met verschillende gassen die in de zeventiger jaren op Mars werden geobserveerd door het ruimteschip Viking.