Niet de lengte van de slaap is bepalend voor een uitgerust gevoel de volgende dag, maar wel de eventuele onderbrekingen van de nachtrust hebben een grote impact op de conditie. Dat is uit een aantal recente studies gebleken. Vooral ouderen lijken baat te hebben bij een ongestoorde nachtrust.
Wetenschappers aan de John Hopkins University stelden vast dat proefpersonen door een aantal onderbrekingen van de nachtrust de volgende dag een slechter humeur bleken te vertonen dan collega’s die weliswaar later naar bed waren gegaan, maar wel hadden kunnen doorslapen.
Bij de groep die regelmatig wakker werd, bleek volgens de onderzoekers ook minder diepe slaap – getypeerd door het zogenaamde non-rapid eye movement (NREM) – te kunnen worden geregistreerd.
Maatregelen
Eerder onderzoek van de University of Pittsburgh toonde al aan dat vooral oudere personen door een onderbroken nachtrust tijdens cognitieve testen minder goede prestaties lieten registeren. Wanneer er daarentegen gewoon sprake was van een kortere nachtrust, bleken ook die oudere personen op de tests normale scores te halen.
Israëlische onderzoekers kwamen bovendien tot de vaststelling dat een herhaaldelijke onderbreking van de nachtrust ervoor zorgde dat de persoon even slecht gehumeurd is en evenveel concentratieproblemen heeft als collega’s die slechts vier uur slaap hebben kunnen genieten.
Volgens slaapdeskundigen kunnen mensen de kwaliteit van hun slaap verbeteren door elke dag fysieke oefeningen te doen. Er moet wel voldoende tijd worden voorzien tussen die inspanningen en het ogenblik dat men naar bed gaat.
Ook zal men sneller de slaap kunnen vatten wanneer de temperatuur in de slaapkamer tot maximum 21 graden Celsius beperkt blijft. Tenslotte bevelen sommige experts aan licht en geluid zoveel mogelijk uit de slaapkamer te weren en telefoons uit te schakelen.