Frankrijk bereidt zich voor om zijn door artificiële intelligentie aangestuurde massasurveillancemogelijkheden te demonstreren tijdens de Olympische Spelen van 2024. Die starten binnen een jaar, op 26 juli 2024 van start gaan.
8 mensen monitoren 2.500 camera’s: Frankrijk introduceert door AI gestuurde massasurveillance tijdens Olympische Spelen

Waarom is dit belangrijk?
De inzet van geavanceerde surveillancetechnologieën is een primeur voor Europa. Het biedt potentiële voordelen op vlak van veiligheid en criminaliteitsbestrijding, maar roept ook aanzienlijke vragen op met betrekking tot privacy, burgerlijke vrijheden en het risico op machtsmisbruik.In het nieuws. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs zal Frankrijk grootschalige in realtime door AI gestuurde videobewakingscamera’s introduceren. Het gaat om een primeur in Europa.
AI: 8 mensen volstaan om 2.500 camera’s te monitoren
Zoom in. Het project omvat de implementatie van zogenaamde “slimme” camera’s. Die zijn bedoeld om de omgeving van de toekomstige wedstrijdlocaties, zoals het Stade de France en de Eiffeltoren te observeren. Verder maakt ook het openbaar vervoer deel uit van het project.
- Deze camera’s, voorzien van kunstmatige intelligentie, zijn in staat om mensenmassa’s te detecteren, verdacht gedrag op te merken en te melden.
- Vandaag worden sommige van deze camera’s al gebruikt om bepaalde locaties te bewaken. Met behulp van AI hebben acht medewerkers voldoende capaciteit om 2.500 camera’s te monitoren.
- Deze camera’s hebben niets te maken met de meer dan 45.000 CCTV-bewakingscamera’s die de stad nu al telt.
- Voor de Franse videobewakingsindustrie, die in 2020 een omzet van 1,6 miljard euro genereerde, bieden de Olympische Spelen een gouden kans om hun producten te testen. Verder kan worden gedemonstreerd wat kan worden bereikt met door AI aangestuurde surveillance.
Frankrijk is niet aan zijn proefstuk toe
Zoom out. Frankrijk heeft in het verleden via veiligheids- en antiterreurwetten een robuust surveillancesysteem opgebouwd, schrijft Politico.
- Diverse factoren hebben bijgedragen aan de opkomst van massasurveillance in Frankrijk. Het land kent naast een historisch sterk gecentraliseerde staat. Ook het politiek discours is steeds meer gericht op recht en orde. Daarnaast hebben ook de terroristische aanslagen in de jaren 2010 een rol gespeeld.
- President Macron’s agenda voor zogenaamde strategische autonomie heeft Franse defensie- en veiligheidsreuzen, evenals innovatieve tech-startups, een impuls gegeven om wereldwijd te kunnen concurreren met Amerikaanse, Israëlische en Chinese bedrijven.
- Volgens Caroline Lequesne Roth van de Université Côte d’Azur, zijn “surveillancetechnologieën een Trojaans paard zijn voor kunstmatige intelligentie”.
- “Europa bevindt zich tussen de invloed van China en de Verenigde Staten. Het idee is om Franse bedrijven de kans te geven zich te ontwikkelen.”
De introductie van geavanceerde videobewakingssystemen tijdens de Olympische Spelen van 2024, markeert een belangrijke mijlpaal op de kruising van technologie, veiligheid en privacy. Hoewel de intentie achter deze ontwikkelingen is om de openbare veiligheid te verbeteren, is het van vitaal belang om de zorgen met betrekking tot privacy, burgerlijke vrijheden en het risico op misbruik aan te pakken. De angst om voortdurend in de gaten te worden gehouden, kan leiden tot zelfcensuur en de beperking van de vrijheid van meningsuiting. De juiste balans tussen veiligheid en individuele vrijheden vinden, vereist een uitgebreid juridisch kader. Maar ook robuuste toezichtmechanismen en een voortdurende dialoog tussen burgers, beleidsmakers en technologie-experts.