8 interessante weetjes over liften

’20 seconden. Dat is de tijd die we een lift gunnen om zijn deuren te openen. Duurt het langer, dan worden we zenuwachtig en ongeduldig, want het meest hatelijke aan een lift is het wachten nadat je de knop hebt ingedrukt.’ Dat zegt Theresa Christy van OTIS. Zij ontwierp onder andere de nieuwe liften van het Empire State Building en die van de Maleisische Petronas Towers (450 meter hoog).

De Wall Street Journal ontfutselde Christy volgende interessante weetjes over liften.

✓ Een liftsysteem ontwerp je door algoritmes te programmeren en computersimulaties uit te voeren. Christy vergelijkt het met videospelletjes: “Ik kijk naar de simulatie, lees de resultaten en probeer mijn score te verbeteren.”

✓ In een gebouw met zes liften en 10 mensen die proberen zich van de ene naar de andere verdieping te verplaatsen zijn er 60 miljoen verschillende combinaties mogelijk – te veel voor een liftcomputer om die allemaal in luttele seconden te analyseren. De computer zoekt daarom telkens naar ‘de magische balans.’

✓ De nieuwe liften van het Empire State Building in New York kunnen 80 verdiepingen stijgen of dalen in 48 seconden.

✓ Liften in Saoedi-Arabië moeten zeer snel mensen kunnen vervoeren zodat iedereen vijfmaal per dag kan bidden in de daarvoor voorziene plaatsen.

✓ In Japan wilt men onmiddellijk weten welke liftdeuren zullen opengaan, al duurt dat nog een halve minuut. Dit om een nette rij te kunnen vormen voor de juiste deur.

✓ Japan heeft volgens Christy de vlotste liften ter wereld: “Soms denk je dat de lift ‘vast’ zit, omdat de beweging zo vlot en stil verloopt.” De liften zijn wel trager en duurder.

✓ Aziaten vinden het niet erg om opeengepakt in een lift te staan. Westerlingen willen meer persoonlijke ruimte. (Een Chinees weegt ook gemiddeld 11 kilo lichter dan een Amerikaan.)

✓ In de V.S. vinden er elk jaar 18 miljard ‘liftritten’ plaats.

 

Meer