75 miljoen Turken kunnen nu visumvrij door Schengen

Het akkoord dat de Europese Unie met hun land heeft gesloten, maakt het voor Turken mogelijk om zonder visum door de hele Schengen-zone te reizen. In ruil voor de Turkse hulp bij het indammen van de vluchtelingestroom heeft de Europese Unie aan het land bovendien ook 3 miljard euro steun beloofd.

Turkije vangt momenteel al meer dan twee miljoen Syrische vluchtelingen op, maar het land is voor veel vluchtelingen vooral een tussenstop op de doorreis naar Europa.

Om Turkije te bewegen tot een betere controle van de nationale grenzen, een strenger optreden tegen mensensmokkelaars en de opname van vluchtelingen die door de lidstaten van de Europese Unie zouden worden teruggestuurd, beslisten de leiders van de Europese Unie een akkoord te zoeken met de Turkse regering.

Lidmaatschap

Het bereikte akkoord houdt onder meer in dat 75 miljoen Turken binnenkort zonder visum binnen de Schengen-zone kunnen reizen. In Turkije wordt de overeenkomst gezien als een grote stap voorwaarts in de richting van een mogelijk lidmaatschap van de Europese Unie.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu had het dan ook over een historische dag voor het toetredingsproces van zijn land tot de Europese Unie. Hij voegde er aan toe de Europese leiders dankbaar te zijn voor deze nieuwe start.

Verschillende Europese leiders, waaronder Europees president Donald Tusk, minimaliseerden echter die uitspraken en benadrukten dat de onderhandelingen vooral betrekking hadden op het terugdringen van immigratie.

De 3 miljard euro die Turkije over een periode van twee jaar van de Europese Unie zal ontvangen, moeten volgens de onderhandelaars vooral gebruikt worden om de grenzen beter te beveiligen en migranten op te vangen die door lidstaten van de Europese Unie, meestal Griekenland, teruggestuurd worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20