75 miljoen euro om de politievakbonden te sussen

Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) lukt er mogelijks in het harde protest van de politiebonden de smoren. Want nieuw overleg deze week leverde iets op: het kader dat Verlinden op tafel legde, met een verhoging van de lonen en andere maatregelen, voor 75 miljoen euro extra in totaal, deed de bonden deze keer alvast niet boos opstappen.

  • Eerder werd al 400 miljoen euro extra uitgetrokken om de politie een ‘groeipad’ te geven en 1.600 nieuwe rekruten per jaar te voorzien.
  • In het dossier volgen veel mensen met argusogen mee: na de beroepsmilitairen, krijgen nu bijna 20.000 politiemannen dus een opslag, van zo’n 75 euro netto per maand. Dat is ook voor Petra De Sutter (Groen), bevoegd voor Ambtenarenzaken, van belang: ook daar wil men graag opslag. En ook de gemeenten, die bevoegd zijn voor de lokale politie, en die na 2024 ook de loonsverhoging op hun budget gaan moeten nemen, volgen aandachtig wat Verlinden doet.  
  • De vraag is hoe dat laatste zal uitdraaien. De gemeentefinanciën liggen nu vast tot de volgende verkiezingen, maar na 2024 zou er dus toch ruimte voor de politie moeten gemaakt worden. De vraag is of ieder lokaal bestuur dat wil en vooral kan ophoesten. 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20