‘70 procent van Belgische bevolking toegang tot 5G in 2023’

Volgens de Belgische minister van Telecommunicatie, Petra de Sutter, kan in 2023 70 procent van de Belgische bevolking toegang hebben tot 5G. Dat meldt HLN. Om dat te laten gebeuren zou de veiling voor de 5G-frequenties uiterlijk in 2022 moeten plaatsvinden.

De veiling van de frequenties wordt tot nu toe uitgesteld door ‘politiek gekibbel’ over de verdeling van de opbrengst, schrijft HLN. Ook is er in het zuiden van België verzet tegen 5G vanwege gezondheidszorgen.

In juni wil De Sutter de wetgeving rond krijgen die ervoor zorgt dat een veiling mogelijk wordt, waarna de telecomregulator BIPT nog ongeveer een half jaar de tijd nodig heeft om de veiling te organiseren. Volgens de regels van de veiling zullen de telecomoperators die frequenties opkopen na een jaar 70 procent van de bevolking moeten kunnen voorzien van 5G. Na twee jaar zou dat 99,5 procent moeten zijn, en na zes jaar 99,8 procent.

Campagne

Om de zorgen rond 5G weg te nemen komt er onder meer een campagne op sociale media. Daarmee moeten de complottheorieën rondom 5G aangepakt worden, meent De Sutter. Maar ook lokale overheden verzetten zich tegen 5G, zoals lokale besturen in Wallonië vorig jaar na de komst van een aantal 5G-masten. Deze overheden zijn verantwoordelijk voor de vergunningen van de 5G-masten. Inmiddels is dat netwerk wel in bijna heel Wallonië uitgezet.

Welke partijen een rol gaan spelen binnen het uitrollen van het 5G-netwerk is De Sutter nog aan het onderzoeken. In de komende weken gaat ze onder meer met Huawei en andere netwerkfabrikanten praten over de mogelijkheden. Ze zegt te mikken op ‘objectieve maatregelen’ rond veiligheid en die ook in het parlement te bespreken.

In ons land zijn al wel vijf providers voorzien van een tijdelijke licentie om 5G-netwerken op te zetten, schrijft vaknieuwssite Tweakers. Deze licenties vervallen zodra er definitieve frequentieveilingen zijn geweest.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.