7 op de 10 Belgen hebben altijd cash op zak

Elektronisch en digitaal betalen zetten hun opmars voort. Toch hebben veel Belgen nog steeds cash op zak. Dat is het geval voor zeven op de tien landgenoten, leert een onderzoek van Batopin, een netwerk van neutrale bankautomaten.

In het nieuws: Exact 72 procent van de Belgen heeft altijd cash geld bij zich. Dat leert een bevraging in opdracht van Batopin bij 1.300 landgenoten.

  • 51 procent van de respondenten heeft voortdurend tussen 1 en 50 euro in zijn portefeuille zitten.
  • Voornamelijk oudere mensen zorgen ervoor dat ze altijd wat geld op zak hebben. Dat is het geval voor 81 procent van de Belgen die ouder zijn dan 55 jaar. Dat cijfer zakt tot 62 procent als we uitsluitend naar de jongeren kijken.
  • 84 procent van de ondervraagden die cash bijheeft, heeft ook kleingeld op zak. 
  • De helft van onze landgenoten houdt wat cash geld bij zich thuis aan.

Details: Het onderzoek toont ook aan dat 78 procent van de Belgen het afgelopen jaar minstens één keer geld heeft opgevraagd aan een bankautomaat.

  • Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans dat die persoon vorig jaar minstens één keer een bezoekje heeft gebracht aan een automaat. Bij de 65-plussers is dat maar liefst voor 86 procent van de respondenten het geval.
  • Een op de drie Belgen gebruikt minstens één keer in de week cash om een aankoop te doen. Voornamelijk in de horeca grijpen we nog vaak naar contant geld. 54 procent laat dan andere betaaloplossingen, zoals een kaartbetaling, links liggen. Ook wanneer we een kleinhandelszaak, zoals een bakker of buurtwinkel, of de wekelijkse markt bezoeken, betaalt 51 procent van de respondenten met cash.

Voor velen blijft het voortbestaan van cash noodzakelijk

Opgemerkt: Hoewel digitaal en elektronisch betalen al goed zijn ingeburgerd, vinden 3 van 4 respondenten het belangrijk dat cash geld blijft bestaan.

  • Vooral om te gebruiken als betaalmiddel in de winkel (50%), op de markt (48%) en als geschenk (46%).
  • Maar de Belgen erkennen ook dat cash nadelen heeft. 48 procent vindt het niet veilig om biljetten en munten bij zich te hebben. 41 procent vindt kleingeld in de broekzak gewoon vervelend.

Vooruitblik: Batopin peilde ook naar de verwachtingen van de Belgen.

  • Zes op de tien ondervraagden denken dat het algemeen cashgebruik in de toekomst zal dalen. Twee op de tien verwachen zelfs dat cash finaal zal verdwijnen als betaalmiddel.
  • Gevraagd naar persoonlijk gebruik, is de Belg toch voorzichtiger. Vier op de tien denken dat ze zelf minder cash zal gebruiken in de toekomst en amper een op tien denkt dat ze in de toekomst niet langer zal betalen met cash geld.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer