Ruim 7 miljoen Belgen hebben de identificatie-app Itsme op hun smartphone, zo blijkt uit de jongste jaarcijfers. Elke dag komen er circa 1.000 nieuwe gebruikers bij, ook uit het buitenland.
De cijfers: In november 2023 installeerde de 7 miljoenste Belg de Itsme-app op zijn smartphone, meldt moederbedrijf Belgian Mobile ID.
- Dat betekent dat meer dan 80 procent van de actieve volwassen Belgische bevolking vanaf 16 jaar een account heeft.
- Elke maand komen er nog steeds 30.000 à 40.000 nieuwe gebruikers bij uit binnen- en buitenland.
- Elke dag vinden er gemiddeld 1 miljoen identiteitsacties plaats, waarbij burgers zich online identificeren en transacties bevestigen. Het totale aantal acties klokt zo af op bijna 370 miljoen in 2023, een groei van 17 procent ten opzichte van 2022.
- Het aantal partners in de private sector is het afgelopen jaar opnieuw “significant uitgebreid”, zegt het bedrijf, daarbij de Nationale Loterij, de Pro League, Eneco, Van Breda Verzekeringen en Bsit citerend. Meer dan 1.000 private partners maken ondertussen gebruik van Itsme in hun digitale processen.
In de pijplijn: De sterkst groeiende toepassing is de digitale handtekening. Er komen ook toepassingen rond digitale wallets.
- De Itsme-handtekening wordt momenteel gebruikt in de hr-sector voor arbeidscontracten, bij accountants en in het notariaat. Itsme belooft dat ze veel toegankelijker wordt voor de consument. CEO Stephanie De Bruyne: “Zo diepen we de samenwerking met documentenplatformen zoals Adobe Acrobat Sign, Nitro, Dioss, DocuSign en Zeticon verder uit, waardoor bedrijven de Itsme-handtekeningen een pak goedkoper kunnen integreren.”
- Itsme wil ook een rol spelen bij de persoonlijke ‘datakluizen’ voor burgers, bijvoorbeeld met persoonlijke data over behaalde diploma’s. De app presenteert komende donderdag een case study met Athumi, het datanutsbedrijf van de Vlaamse overheid tijdens het Flanders Technology & Innovation Festival in Kortrijk.
Expats
Ter herinnering: Itsme werd in 2017 ontwikkeld door het consortium Belgian Mobile ID, dat de Belgische marktleiders uit de bank- en telecommunicatiesector verenigt: Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING plus Proximus, Telenet en Orange Belgium. Midden 2021 stapte ook de federale overheid in via investeringsmaatschappij SFPIM. Het project is in 2023 voor het eerst winstgevend, met een winst van 1,6 miljoen euro.
De grote vraag: Kan het Belgische Itsme uitgroeien tot een speler van Europees formaat?
- Sinds 2022 kunnen Nederlanders en Luxemburgers een Itsme-account aanmaken en gebruiken.
- De app is sinds 2023 ook beschikbaar in andere Europese landen zoals Estland, Frankrijk, Ierland, Italië, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
- “Later dit jaar zal Itsme bijkomend beschikbaar worden in Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland”, belooft het bedrijf.
Nuance: Landen als Frankrijk werken aan eigen ID-initiatieven. Itsme zal dus wellicht eerder complementair zijn.
- Een belangrijke doelgroep zijn de expats, zoals de duizenden Europese ambtenaren in het Brusselse. De expats kunnen hun eigen identiteitsdocumenten koppelen met Itsme, zich identificeren met de app én documenten ondertekenen.
- Nog een marktsegment dat Itsme heeft aangekruist: bedrijven die in Europa actief zijn en klanten van verschillende nationaliteiten willen aanspreken. Zij kunnen nu een eengemaakt ID-platform gebruiken.
Opmerkelijk: Hoewel de federale overheid een aandeelhouder is van Itsme, lanceerde staatssecretaris voor Digitale Zaken Mathieu Michel (MR) toch een soort concurrent, MyID.be.