7 fouten die mensen maken wanneer ze de dertig voorbij zijn

In vergelijking met twintigers die nog volop risico’s nemen en op zoek zijn naar zichzelf, zijn dertigers veel rustiger. Veel dertigers zijn bezig met het stichten van een gezin en het beklimmen van de carrièreladder.

Mensen die de veertig voorbij zijn zeggen dat ze hun relaties hebben verwaarloosd en verschillende unieke kansen hebben genegeerd, omdat hun verantwoordelijkheden als dertiger alsmaar toenamen.

Hier volgen zeven veelvoorkomende fouten van dertigers:


1. Ze geven hun grotere ambities op

Twintigers zijn vaak bereid om een job aan te nemen die ze eigenlijk niet willen, en voor ze het beseffen zitten ze aan die job vastgeketend. Ze kiezen vaak voor werkzekerheid in plaats van voldoening. Wie dan nog ooit zelf een bedrijf wil opstarten zal met deze ‘verslaafd-aan-het-maandsalaris’-keuze worden geconfronteerd wanneer zijn verantwoordelijkheden in zijn job alsmaar toenemen.


2. Ze vinden hun carrière belangrijker dan familie en vrienden

Michael Dorian Bach, zelf achteraan in de dertig en een productontwerper bij Microsoft, geeft goede raad: “Werk niet zomaar. Creëer herinneringen. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om betekenisvolle relaties aan te gaan. Koester je relaties wanneer je jong bent.”


3. Ze verwaarlozen hun gezondheid

Bach schrijft ook dat een carrière uitbouwen je gezondheid op de proef stelt. “Leef gezond. Dat is de allereerste prioriteit. Begin niet uitgeput aan je dertiger jaren,” zegt hij. Bedenk een fitnessschema en geniet van je beweeglijkheid wanneer je jong bent.


4. Ze missen de kans om kinderen te hebben

CEO-trainer Alison Whitmire koos voor een carrière in plaats van een kind toen ze een dertiger was. Enkele jaren later had ze een miskraam en een echtscheiding. Ze hertrouwde en kreeg haar eerste kind pas toen ze al 43 was. Ze beseft nu dat niemand ooit echt klaar is voor een kind, maar als je er één wilt, kan je het beter doen voor het te laat is.


5. Ze brengen onvoldoende tijd door met hun ouders

Ondernemer en blogger James Altucher, 46 jaar oud, schrijft over een moeilijke herinnering. “Toen ik 34 was maakten mijn vader en ik ruzie aan de telefoon. Ik smeet de hoorn neer en belde hem nooit terug. Zes maanden nadien stierf hij na een beroerte. Amper een week voor hij stierf had hij me nog ge-e-maild om ‘hallo’ te zeggen, maar ik antwoordde nooit. Het spijt me, pa.” Soms is het makkelijk om te vergeten dat je ouders ook ouder worden. Wees dankbaar dat ze er nog voor je zijn.


6. Ze werken niet aan financiële zekerheid voor de toekomst

Als dertiger investeerde Altucher meerdere malen zijn geld in een zakenavontuur en speelde het bijna allemaal kwijt. Nu is hij succesvol, maar hij bekijkt zijn mislukkingen als het resultaat van roekeloosheid. Soms is het moeilijk om geld opzij te zetten, maar sparen wordt alleen maar moeilijk als je later begint.


7. Ze stoppen plezier te maken

Het is niet omdat je geen twintig meer bent, dat je moet stoppen met te genieten van het leven. Bach zegt dat hij het begin van zijn volwassen leven spendeerde aan geld verdienen, en dat het hem alleen maar cynisch en ongelukkig maakte. Ga uit met je partner. Neem je kinderen mee op vakantie. Bezoek een concert met je beste vrienden. En vergeet vooral niet dat al het geld dat je verdient waardeloos is als je je ellendig voelt. (via: Business Insider)

Meer