7 beleggingswijsheden van Warren Buffett

Warren Buffett blijft tot de verbeelding spreken van menig belegger. Hij wordt algemeen aanzien als de beste belegger aller tijden. Wil je net als het orakel van Omaha systematisch de beurs verslaan? We zetten alvast 7 van zijn belangrijkste beurswijsheden op een rij. 

  1. Minimaliseer verliezen

“Cut your losses and let your profits run” is een van de bekendste uitspraken van Warren Buffett. Het idee erachter is dat je zo na verloop van tijd enkel nog maar met winnende aandelen in je portefeuille zit: aandelen die over een lange periode fundamenteel goed presteren en het ene na het andere beursrecord verbreken.

  1. Beleggen is een verrijking

Buffett kocht zijn eerste aandelen al toen hij amper 11 jaar uit was. Als je geen koopkracht wilt verliezen, is beleggen de enigste optie. Naast een verrijking aan koopkracht, is beleggen ook een persoonlijke verrijking. Je kijkt op een veel bredere en kritischere manier naar alles wat zich in de wereld afspeelt en leeft meer zelfbewust, aldus de beursgoeroe. 

  1. Diversifieer

Om een goede, uitgebalanceerde portefeuille op te bouwen zal je moeten zorgen voor voldoende geografische spreiding en moet je aandelen uit verschillende sectoren kopen. Ook 

ETF’s of Exchange Traded Funds kunnen een handige manier zijn om een gediversifieerde portefeuille uit te bouwen. 

  1. Wees tegendraads

Durf als belegger af en toe wat tegendraads te zijn en durf tegen de stroom in te gaan. Topbeleggers zoals Warren Buffett kopen aandelen wanneer niemand ze nog wil hebben. Op basis van fundamentele analyse noteren deze bedrijven dan erg goedkoop. Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn. Laat je niet leiden door je emoties. Emoties zijn een slechte raadgever!

  1. Prijs versus waarde

Prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt. Waardebeleggers zoals Buffett proberen een bovengemiddeld rendement te halen door bedrijven te kopen die onder hun intrinsieke of faire waarde noteren. 

  1. Denk op de lange termijn 

Als belegger is de tijd je vriend. Laat die dan ook zijn werk doen. Besef dat je als aandeelhouder mede-eigenaar van het bedrijf bent. De enige juiste reden om in een bedrijf te beleggen is omdat je gelooft dat het bedrijf op de lange termijn extra waarde kan creëren. Als het bedrijf daarin slaagt, zal de koers volgen.

  1. Iedereen maakt fouten

Iedereen maakt fouten, zelfs Warren Buffett, een van de meest succesvolle beleggers aller tijden. Fouten maken is helemaal niet erg, zolang je er maar uit leert. Leren beleggen is als leren fietsen, met vallen en opstaan.

Wil je de tips & strategieën van Warren Buffett nog wat beter bestuderen? Download dan het gratis e-book “Hoe Warren Buffett systematisch de beurs verslaat”. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20