6 op 10 Belgen weten niet wat het loon van zijn collega’s is

6 op 10 Belgen weten niet wat het loon van zijn collega’s is
ELODIE LE MAOU/AFP via Getty Images

Bedrijven worden binnenkort verplicht om transparanter te communiceren over hun loonbeleid. Vraag is of die regeling meer Belgen zal aanzetten om over hun loon te spreken. Voor velen blijft dat namelijk een taboe. Uit een onderzoek van de hr-dienstverlener Partena Professionals blijkt dat zes op de tien werknemers niet weet hoeveel een rechtstreekse collega verdient.


Key takeaways

  • 62 procent van de Belgische werknemers weet niet wat diens rechtstreekse collega verdient.
  • Zelfs in de privésfeer blijft het een taboe om over het loon te spreken. Zo hebben twee op de drie Belgen geen flauw idee wat het inkomen van zijn of haar beste vriend(in) is.
  • Een Europese richtlijn, genaamd de Pay Transparency Directive, verplicht bedrijven binnenkort om een transparanter loonbeleid te voeren.

In het nieuws: Het onderzoek van Partena, waarover enkele hr-sites berichten, bevestigt dat veel Belgen niet staan te springen om met collega’s of vrienden te delen wat er op hun loonfiche staat.

  • 62 procent weet niet wat diens rechtstreekse collega verdient. Als het gaat over het loon van de baas of rechtstreekse leidinggevende loopt dat cijfer zelfs op tot 86 procent.
    • Opvallend is wel dat 16 procent van de mannen het loon van de baas kent, tegenover slechts 12 procent van de vrouwen.
  • Voorts blijkt dat 12 procent van de Belgen in een relatie het loon van zijn of haar partner niet kent.
    • “Opvallend genoeg zien we hier geen verschil tussen de generaties, maar wel weer tussen de verschillende landsdelen: onder Franstalige Belgen weet 1 op 5 (20%) niet hoeveel hun partner verdient”, merkt professor arbeidseconomie Stijn Baert op.
  • Twee op de drie Belgen hebben ook geen flauw idee wat het inkomen is van zijn of haar beste vriend(in). Hier is er wel een duidelijk verschil tussen de generaties. Bij de Belgen jonger dan 35 jaar is slechts 59 procent op de hoogte van wat zijn of haar beste vriend(in) verdient.
    • “Het is niet dat we niet nieuwsgierig zijn naar het loon van anderen, we voelen vooral heel veel gêne om het gesprek erover aan te gaan”, voegt Yves Stox, Managing consultant bij Partena Professional, eraan toe. “Opmerkelijk: als het gaat om loonschroom in de privésfeer zien we geen belangrijke verschillen tussen mannen en vrouwen, noch tussen hoog- en kortopgeleiden.”
  • “Ons onderzoek toont aan dat 14 procent van de Belgische werknemers graag praat over loon. Daartegenover geeft 50 procent dan weer aan dat helemaal niet graag te doen”, gaat Stox verder. “Wanneer we dieper gaan graven, blijkt echter dat het merendeel van de Belgen in essentie geen probleem heeft met loontransparantie: 69 procent zou het oké zouden vinden, moesten collega’s weten hoeveel ze verdienen. We vinden het dus blijkbaar vooral gênant om het gesprek erover aan te gaan”
    • “Deze openheid is er meer onder Nederlandstaligen dan onder Franstaligen in ons land. Ook Gen Z, en bij uitbreiding ook de jongste delegatie Millennials, laat zich minder remmen door taboes”, aldus Baert. “Werknemers onder de 35 jaar vinden het oké als collega’s hun loon zouden kennen (77%) en komen er ook voor uit wel nieuwsgierig te zijn naar hoeveel collega’s verdienen (69%).”

Europese wet voor meer transparantie lonen op komst

Vooruitblik: Europa lanceert volgend jaar de loontransparantierichtlijn, de zogenaamde Pay Transparency Directive. Die verplicht bedrijven om transparanter te communiceren over het loon van de medewerkers.

  • Ter verduidelijking: Europa gaat ondernemingen niet dwingen om bekend te maken hoeveel iedere werknemer exact verdient. De richtlijn verplicht ze wel om veel meer open kaart te spelen over de loonschalen die ze hanteren voor bepaalde functies, en met welke criteria ze precies werken om de vergoeding van hun personeel te bepalen.
  • Volgens een ander onderzoek van Partena zal slechts 54 procent van de werknemers de nieuwe richtlijn aangrijpen om te informeren naar de gemiddelde lonen in het bedrijf.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

05:00