6 manieren waarop je een introvert niet moet managen

Heb je mensen in je team die zichzelf als introvert omschrijven? Indien ja, kan het volgens Dr. Marla Gottschalk een goed idee zijn om je managementstijl te herbekijken. Introversie is immers geen synoniem van verlegenheid. Introverte mensen doen uitmunten vereist een speciale aanpak.

De volgende 6 typische tactieken botsen volgens Gottschalk met een introverte persoonlijkheid:

  • Publiekelijk hun mening vragen. Dwing een introvert niet om voor de hele groep een mening te formuleren. Geef hem tijd om zich voor te bereiden en neem hem even apart voor een gesprekje.

  • Hen verrassen met een publieke hulde. Veel introverten springen nog liever een afgrond in dan dat ze plots in de schijnwerpers komen te staan. Als je van plan bent om een introvert te huldigen of publiekelijk te feliciteren, laat hem dat dan ruim op voorhand weten.

  • Hen dwingen tot gezamenlijke inspanningen. Introverten zijn niet tegen teamwork, maar helpen hun team liever (en beter) op hun eigen manier. Wees hier bewust van en geef hen tijdens, voor en na teaminspanningen de mogelijkheid om er op eigen initiatief bij te dragen.

  • Open kantooromgevingen. Een introvert zal je uiterst dankbaar zijn en veel beter presteren als je hem rust, kalmte en privacy geeft.

  • Hen negeren. Managers denken soms dat introverten eenvoudigweg niets te zeggen hebben. Dat is helemaal fout. Stuur hen af en toe een mailtje of regel wekelijks een korte privémeeting en je zal ontdekken dat ze veel meer te bieden hebben dan je denkt.

  • Hen overslaan voor leiderschapsposities. Onderzoek toont aan dat introverten meer open staan voor meningsverschillen dan hun extroverte collega’s, waardoor ze betere beslissingen nemen. In tegenstelling tot anderen monopoliseren ze geen conversaties en luisteren ze meer dan ze praten. Dit zijn allemaal elementen van effectief leiderschap.

Meer