6.000 meldingen van seksueel misbruik bij Uber-ritten in VS

In 2017 en 2018 kreeg Uber samen 5.981 meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de Verenigde Staten. Dat maakt de taxi-app zelf bekend in een rapport, benadrukkend dat 99,9 procent van de ritten probleemloos verloopt.

Op 2,3 miljard ritten in de Verenigde Staten kreeg Uber bijna 6.000 keer een melding van seksueel misbruik. Uit het rapport blijkt dat zowel passagiers als chauffeurs beschuldigd worden van seksueel misbruik.

Uber deelt de meldingen op in 4 verschillende categorieën: verkrachting, poging tot verkrachting, kussen zonder toestemming en ongewenste aanrakingen. Afzonderlijke cijfers vermeldt Uber niet, maar de taxi-app stelt dat 89 procent van de slachtoffers vrouwen zijn.

Gebrekkige veiligheid

‘Het is niet evident om vrijwillig een rapport te publiceren waarin deze moeilijke veiligheidskwesties besproken worden’, zegt Tony West, juridisch topman van Uber, aan BBC. ‘De meeste bedrijven communiceren hier niet over, uit schrik voor negatieve krantenkoppen en kritiek.’

Uber kreeg in het verleden al vaker kritiek vanwege de gebrekkige veiligheid op het taxiplatform. Bij zijn aantreden liet CEO Dara Khosrowshahi weten dat hij voor een radicale ommekeer op dat vlak staat. Vanaf nu zal er tweejaarlijks een veiligheidsrapport in de Verenigde Staten verschijnen.

Enkel in Verenigde Staten

De topman van Uber reageerde ondertussen ook op Twitter. ‘Ik vermoed dat veel mensen verrast zullen zijn over hoe zeldzaam deze incidenten zijn, anderen zullen vinden dat het er nog altijd te veel zijn’, zegt Khosrowshahi. ‘We nemen een belangrijke stap vandaag, maar ons werk zal nooit af zijn.’

De taxi-applicatie is voorlopig niet van plan om gelijkaardige rapporten te publiceren over andere landen waar ze actief is, laat Uber nog weten.

Woensdag kwam concurrent Lyft ook al in het nieuws rond seksuele intimidatie. 20 vrouwen beschuldigden het taxibedrijf van nalatigheid daaromtrent. Het totaal aantal klachten komt nu op 34.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20