6.000 banen op de helling bij BMW

BMW wil in totaal 6.000 banen schrappen, al zal de Duitse automaker gedwongen ontslagen zoveel mogelijk proberen vermijden.

De onderneming heeft een deal gesloten met de ondernemingsraad. Het gaat om een pakket aan maatregelen, waaronder het versnellen van vervroegde pensioneringen, het verkleinen van het aantal uren in contracten en het opnemen van extra vakantiedagen in ruil voor loon. BMW kiest er ook voor om bepaalde vacatures niet meer in te vullen, maar blijft investeren in opleidingen. Zo zullen er volgend jaar 1.200 stagiairs in het bedrijf werken.

Het is de zwaarste ingreep bij BMW sinds de financiële crisis van 2009. Het bedrijf stelt wereldwijd ongeveer 126.000 mensen tewerk. Meestal verlaten per jaar ongeveer 5.000 mensen het bedrijf. Daarvan gaat de helft met pensioen. Het is de bedoeling om de 6.000 jobs, die bijkomend verdwijnen, te schrappen tegen 2022.

Net zoals de rest van de autosector lijdt BMW zwaar onder de ingestorte verkopen door de coronacrisis. In maart verplichtte het bedrijf 34.000 medewerkers om minder uren per dag te werken. Sinds halverwege mei wordt de productie weer opgevoerd, maar het is nu vooral zaak om ook de verkoop van wagens te doen volgen. In mei daalde het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s in de Europese Unie met 52 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20