5G: Eerste netwerken zijn sinds vannacht in gebruik in Zuid-Korea en VS

Sinds vannacht is 5G een realiteit voor gebruikers. Ten minste: in Seoul in Zuid-Korea en in een aantal wijken van de Amerikaanse steden Chicago en Minneapolis. Deze technologie gaat tot honderd keer sneller dan 4G. Een film in ultra HD kan je zo downloaden in 10 seconden.

’s Werelds eerste bruikbare 5G-netwerk zou een primeur worden van de Amerikaanse mobiele provider Verizon. Maar het lijkt erop dat drie Koreaanse providers enkele uren eerder dan de Amerikanen een eigen 5G-netwerk hebben gelanceerd. Eigenlijk stond de lancering van het netwerk pas voor 11 april gepland. Koreaanse media berichten dat de eigen providers lucht kregen van de vervroegde lancering en als een razende te werk gingen om de Amerikanen te snel af te zijn.

Afgelopen nacht gingen ze in ieder geval allebei live. In zowel de Amerikaanse steden Chicago en Minneapolis, als in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kunnen mensen gebruik maken van het netwerk dat de opvolger is van 4G en sneller internet op smartphones mogelijk moet maken.

Beperkingen

Overigens is in de drie steden het 5G-netwerk slechts in een aantal wijken beschikbaar. Buiten die wijken wordt overgeschakeld op 4G. Een extra drempel voor gebruikers is dat er momenteel maar één smartphone bestaat die de nieuwe technologie ondersteund. Dat is een toestel van de Amerikaanse telefoonmerk Motorola, de Z3. Maar daar moet eerst nog een opzetstuk van 200 dollar voor worden aangeschaft. Het Zuid-Koreaanse telefoonmerk Samsung zal morgen een 5G-toestel lanceren in de markt, de 5G-enabled Galaxy S10.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20