‘50% van de bestaande beroepen verdwijnt tegen 2030’

Automatisering en robotisering zullen samen met de groeiende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie ervoor zorgen dat bijna 50% van de bestaande beroepen tegen 2030 verdwijnt. In de verwerkende industrie, op klantendiensten en in het middenmanagement zullen de meeste jobs verdwijnen. Dat staat te lezen in een rapport dat werd gemaakt in opdracht van internationaal makelaarsbureau CBRE en de Chinese projectontwikkelaar Genesis.

Het goede nieuws is dat veel van de banen die zullen verdwijnen vervangen worden door banen die mensen meer voldoening geven omdat er meer creatieve, sociale en emotionele intelligentie voor nodig is. Er is een duidelijke trend waar te nemen waarbij mensen voldoening, geluk en zingeving in het werk belangrijker vinden dan het financiële aspect.

Het rapport, getiteld ‘Fast Forward 2030: De toekomst van werk en de werkplaats’, is gebaseerd op interviews met meer dan 220 experts, bedrijfsleiders en jongeren in Azië, Europa en Noord-Amerika.

Traditionele kantoorblok verdwijnt

Het rapport moest opdrachtgevers CBRE en Genesis ook een idee geven van wat voor werkplaatsen hun klanten in de nabije toekomst nodig zullen hebben. Eén conclusie was alvast dat het traditionele kantoorblok met lange rijen bureaus zal gaan verdwijnen. Niet omdat deze niet langer geschikt zouden zijn maar omdat de jobs die mensen in dat soort kantoren uitoefenen grotendeels zullen uitsterven, aldus de topman van CBRE Zuid-Azië, in Anshuman Magazine.

De komende 15 jaar gaan we een revolutie tegemoet in de manier waarop we werken, en noodzakelijkerwijs betekent dat ook een revolutie in de manier waarop we werkplaatsen ontwerpen. Voor bedrijven betekent dit dat ze innovatieve werkplaatsdesigns en –strategieën kunnen gebruiken om zo waarde te creëren en de prestaties van hun werknemers te verbeteren.”

De topman denkt dat we de komende 15 jaar in de arbeidsmarkt een versnelling zullen zien van evoluties die de afgelopen 15 jaar al zichtbaar waren. Door deze evoluties nu al op te pikken ontstaan er volgens hem dan ook veel mogelijkheden voor bedrijven die het slim spelen.

Online marktplaats voor vastgoed

Een andere voorspelling die het rapport maakt is dat tegen 2030 een meerderheid van de vastgoedtransacties online zal plaatsvinden, en dat meestal op zogenaamde ‘real time’-marktplaatsen.

“Hoewel de vastgoedsector traditioneel maar langzaam verandert kunnen verschillende factoren die samenlopen zorgen voor een revolutie in de markt. Dit zal aan stedelijke huurders en eigenaars van allerlei soorten gebouwen mogelijkheden bieden om verspilde en ongebruikte ruimtes terug beschikbaar te stellen,” laat Anshuman Magazine nog optekenen.

Meer