5 redenen waarom de goudprijs records blijft breken

5 redenen waarom de goudprijs records blijft breken
Getty Images

De goudprijs piepte woensdagavond even boven de grens van 2.300 dollar per ounce en blijft zo record op record breken. De waarde van het edelmetaal steeg al met 26 procent op zes maanden tijd. Wat is er aan de hand?

1. Uitzicht op lagere rente

Volgens analisten is de belangrijkste aanjager het uitzicht op een lagere Amerikaanse rente later dit jaar. Enkele commentaren van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, in die zin leidden tot de jongste opstoot. Goud concurreert in de beleggingswereld met vastrentende effecten zoals obligaties. Hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker goud wordt.

2. Zwakkere dollar

Er wordt ook gewezen naar de wisselkoersen, en meer bepaald naar de verzwakking van de dollar. Goud wordt in dollar verhandeld. Wanneer de USD verzwakt, wordt goud relatief goedkoper voor houders van andere valuta, wat leidt tot een grotere vraag.

3. Centrale banken kopen in

De centrale banken van onder meer Rusland, China en India zijn hun goudreserves aan het vergroten. Ook de appetijt bij institutionele beleggers en particuliere kopers in het goudgekke Azië is groot. Dat alles leidt tot een grotere vraag en dus opwaartse druk op de prijs.

4. Beperkt aanbod

Terwijl de vraag groot is, blijkt het aanbod relatief beperkt, omdat veel bezitters van fysiek goud in de huidige markt beslissen om hun staven bij te houden. Dat gebrek aan verkoopappetijt houdt zo de goudprijs hoog.

5. Geopolitieke risico’s

Goud is al eeuwenlang een veilige haven bij geopolitieke onrust. De hausse van het edelmetaal wordt gelinkt aan de aanhoudende onrust rond Gaza en Oekraïne.

Maar: Toch vinden niet alle analisten de voortdurende stijgingen van goud even logisch. Goud is immers ook een traditionele belegging bij hoge inflatie, maar de inflatiezorgen namen de voorbije maanden net af.

De afkoelende inflatie uit zich in een relatief hoge reële rente (rente min inflatie), wat volgens de economische handboeken tot een daling van de goudprijs zou moeten leiden. Dat is momenteel allesbehalve het geval. Sommige waarnemers verwachten daarom een neerwaartse correctie.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.