5 kenmerken van echte genieën

Walter Isaacson is de voormalige voorzitter van CNN en wereldvermaard dankzij zijn biografieën van onder andere Benjamin Franklin, Albert Einstein en Steve Jobs. Hij gaf onlangs een toespraak in New York waarin hij zijn inzichten deelde over de 5 persoonlijkheidskenmerken van genieën.

Issie Lapowsky vatte deze op Inc.com samen op de volgende manier.

  1. Passie voor perfectie. Genialiteit en intelligentie zijn volgens Isaacson niet hetzelfde. Er zijn gigantisch veel slimme mensen in de wereld, maar genieën combineren hun intelligentie met obsessief perfectionisme. “Een echt genie verliest zichzelf ook in details die niemand kan zien. Veel bedrijfsleiders zijn enkel op winst gericht. Een groot bedrijf concentreert zich op het maken van een perfect product, waarna de winsten vanzelf binnenstromen,” aldus Isaacson.

  2. Passie voor eenvoud. Een groot deel van de charme van Apple-producten is te wijten aan hun eenvoud. Jobs wilde voor zijn iPod absoluut dat gebruikers in slechts drie stappen eender welk lied uit hun verzameling konden afspelen, wat tot het bekende scroll-wiel leidde. Hij was ook degene die de aan-en-uit knop uit het design gooide. “Waarom hebben we dat nodig,” vroeg hij.

  3. Het onmogelijke kunnen inspireren. “Steve was een echte eikel om mee samen te werken, maar wist toch een loyaal en capabel team rond zich te verzamelen omdat hij hen tot verwezenlijkingen kon brengen waarvan ze zelf niet wisten dat ze die konden realiseren,” zei Isaacson.

  4. Andere genieën durven uitdagen. De theorieën van Isaac Newton genoten het respect van de hele wetenschappelijke wereld toen Einstein op het toneel verscheen. Einstein was niet bevreesd om die in twijfel te trekken en ontwikkelde vervolgens zijn eigen relativiteitstheorie. “De mogelijkheid om anders te denken dan alle anderen is wat van Einstein Einstein maakte,” besluit Isaacson.

  5. Appreciatie van diversiteit. De genialiteit van Benjamin Franklin schuilde in zijn tolerantie. Isaacson: “Hij begreep dat een maatschappij sterker wordt naargelang ze diverser en toleranter wordt. Creativiteit ontstaat wanneer groepen mensen op elkaar inspelen, elkaars zwakheden opheffen en elkaars sterktes verder versterken.”

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20