5 direct bruikbare tips om meer zelfvertrouwen uit te stralen

Je hebt het vast ook al meegemaakt: het gevoel dat anderen je overschaduwen, door bijvoorbeeld de pluimen op hun hoed te steken tijdens een vergadering voor iets waarvoor jij de eer had moeten krijgen of door die felbegeerde promotie voor je neus weg te kapen.Het uitstralen van zelfvertrouwen is een belangrijke factor voor een succesvolle carrière en ook op het persoonlijke vlak is een gezonde dosis zelfvertrouwen onontbeerlijk.Hieronder enkele praktische tips:

1. Let op je houding

Je lichaamstaal zegt meer dan 1000 woorden. Hoe daadkrachtig en assertief je overkomt bij anderen wordt vooral bepaald door je lichaamshouding.Dit zijn de dingen waar je moet op letten:

  1. Sta met beide voeten stevig en stabiel op de grond en maak jezelf zo groot als je kan.
  2. Trek je schouderbladen naar achter en zorg dat ze een rechte hoek maken.
  3. Hou je kin omhoog en kijk recht voor je uit.

Geen idee hoe je dit moet doen? De tips van Lies Martens over de juiste lichaamshoudig bij een presentatie kunnen je zeker helpen.

2. Praat traag en articuleer duidelijk

Als je onzeker bent of stress hebt, ga je automatisch sneller praten. Je geeft daarbij als het ware het signaal aan de ander dat wat je zegt niet belangrijk is en dat je er snel van af wilt zijn.

Praat dus rustig en neem de tijd om je gedachten duidelijk te formuleren. Spreek duidelijk en traag. Op die manier krijg je veel meer impact en overtuigingskracht.

Mensen die onzeker zijn gaan automatisch ook een hoger stemgeluid produceren dan hun natuurlijke stem, terwijl een lagere stem kenmerkend is voor zelfverzekerde en sterke persoonlijkheden.

Praat jij met een natuurlijke stem? Voice coach Harald van Beek heeft een eenvoudige trucje om je natuurlijk stemgeluid te vinden.

3. Gebruik je emotionele Intelligentie

Emoties kunnen een zeer sterke impact hebben op hoe we ons voelen. Leren deze emoties te onderkennen en ze een plaats te geven zal je helpen om jezelf beter in balans te houden, ook als het wat moeilijker gaat.

Laat je jezelf makkelijk meesleuren in de waterval van je emoties? Dan is het goed om hier even bij stil te staan: we hebben meer invloed op onze emoties dan we zelf denken. Wie op een bewuste manier met emoties kan omgaan, staat sterker en succesvoller in het leven.

Jerko Bozikovic legt uit hoe emotionele intelligentie het verschil maakt tussen een gewoon leven en een succesvol leven.

4. Werk aan je uitstraling

Misschien klinkt het oppervlakkig maar iedereen wordt door anderen beoordeeld op hun uiterlijk. Als je van nature een sterk charisma hebt, dan maakt het niet veel verschil wat voor kleren je draagt. Maar wie niet over een sterke natuurlijke uitstraling beschikt, kan maar beter verzorgd en onberispelijk voor de dag komen.

Denk na welke boodschap je visueel wil uitstralen en zorg dat je verschijning coherent is met die boodschap.  Zo kom je daadkrachtig en authentiek over. Het belang van Personal Impact en hoe je daar aan kan werken wordt haarfijn uit de doeken gedaan door Véronique Hoex.

5. Ruim de ballast op in je hoofd

Het allerbelangrijkste misschien zijn de beperkingen die we onszelf opleggen. De mentale barrières waardoor we onszelf weerhouden om een sterke en zelfzekere indruk te maken.

Doorbreek je gedachtenpatroon dat je niet goed genoeg bent, het niet verdient, geen recht hebt op aandacht, waardering, respect en succes. Omgaan met beperkende overtuigingen is vaak de sleutel tot assertieve communicatie, volgens Bart Provost, communicatietrainer en life coach.

http://www.youtube.com/watch?v=xzPfru8lYNM

Meer info: Communicatievaardigheden en Assertief Communiceren

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20