5 dagen zonder uw smartphone te herladen? Australiërs hebben ‘superbatterij’

In Australië hebben onderzoekers van de  University of Monash (Melbourne) een nieuwe generatie batterij ontwikkeld, die veel efficiënter is dan die voor huidige mobiele telefoons. Ook elektrische auto’s zullen ervan kunnen profiteren. De batterijen zouden tot 4 keer krachtiger zijn dan wat vandaag courant is.

De nieuwe batterij is voldoend krachtig om een smartphone vijf dagen lang aan de praat te houden zonder herladen. Ook een elektrische wagen zou met een volle batterij ruim 1.000 kilometer kunnen afleggen, staat te lezen op de site van de universiteit.

De onderzoekers hebben de batterij ontwikkeld op basis van componenten die verschillen van die van onze huidige batterijen. Het team van de Monash University heeft in feite de lithium-zwavelbatterij geperfectioneerd. Die is een pak efficiënter dan de lithium-ionbatterijen die vandaag in de industrie worden gebruikt. 

Geschikt voor grootschalige productie

Lithium-zwavelbatterijen worden al enkele jaren bestudeerd. Probleem is dat deze krachtige batterijen erg snel aan capaciteit verliezen. De onderzoekers maken zich sterk dat hun nieuwe model niet enkel duurzamer is, maar vooral ook geschikt voor grootschalige productie.

Verschillende grote batterijproducenten in China en Europa zouden interesse tonen. Er zijn dan ook al plannen geformuleerd om deze nieuwe technologie snel te gaan te testen. De Australiërs hebben ondertussen een partnerschap opgezet met het Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology (Duitsland) om prototypes te produceren.

De onderzoekers hebben 2,5 miljoen Australische dollar (1,5 miljoen euro) gekregen ontvangen van de Australische overheid en industriële partners. Dat gebeurt niet zomaar: Australië wordt als een van de belangrijkste producenten van lithium beschouwd voor de toekomst.

Ondanks de beloftevolle tests, zullen smartphonegebruikers waarschijnlijk nog een aantal jaren moeten wachten voordat ze kunnen profiteren van deze nieuwe generatie batterijen. Zelfs als de komende tests echt overtuigend blijken te zijn.

Meer