5,4 biljoen dollar spaargeld extra beschikbaar voor economisch herstel

Huishoudens over de hele wereld spaarden sinds het begin van de pandemie een extra 5,4 biljoen dollar. Dat geld zal goed te pas komen om een post-Covid heropening van de economie een duwtje in de rug te geven.

Het overschot aan spaargeld werd berekend aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar door het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau Moody’s. Dat bedrag kwam neer op zo’n 5,4 biljoen euro, ofwel 6 procent van het globale bbp.

Dit opgehoopte spaargeld, en het groeiende consumentenvertrouwen, geeft aan dat klanten bereid lijken om hun geld uit te geven in een economie die wellicht weldra terug zal openen. In het eerste kwartaal bereikte dat consumentenvertrouwen namelijk haar hoogste punt sinds 2005, met verschillende pieken in allerlei regio’s van de wereld.

Om de economie van al dat spaargeld te laten profiteren, moeten wel eerst de verschillende maatregelen in landen worden verlicht. En dat gebeurt meestal in verhouding met een verlaging van het aantal besmettingen met Covid-19.

Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, vertelde aan The Financial Times dat hij verwacht dat ‘een combinatie van opgekropte vraag en overtollig spaargeld een globale golf van uitgaven in de economie zal teweegbrengen’. Zandi voegde ook wel toe dat dit dat enkel zou gebeuren wanneer er sprake is van quasi-’herd immunity’ in een land.

‘Maar een derde van dat spaargeld nodig voor groei’

Ondanks de crisis van 2020 zijn huishoudens er vooral in geslaagd dat geld op te sparen door overheden die stimuleringspakketten vrijgaven aan hun bevolking. Natuurlijk werd er ook een pak minder geld uitgeven vorig jaar vanwege de onzekere situatie die de pandemie teweegbracht. Winkels bleven dicht en verschillende sectoren moesten jobs saneren. In die situatie begon men massaal geld op te sparen.

Spaarders zullen bovendien niet zo veel geld moeten uitgeven om te zorgen voor een gezonde economische toename. Als een derde van het overtollige gespaarde geld nog maar zou uitgegeven worden, zou de wereldeconomie in 2021 als met twee procent groeien, schat Moody’s.

Lees ook: 4 tips om meer uit uw spaargeld te halen in 2021

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.