4 zaken die managers kunnen leren van José Mourinho

José Mourinho is de beste trainer ter wereld. Punt. In de voorbije 8 jaar won hij tweemaal de Champions League, naast een totaal van 14 landstitels en -bekers. Mourinho schuwt geen enkele uitdaging. Eerder deze week werd hij voorgesteld als de nieuwe trainer van de Spaanse topclub Real Madrid, waar de afgelopen zeven jaar 11 trainers de laan werden uitgestuurd. ‘Ik ben niet bang voor een eventueel ontslag. Het woord angst staat niet in mijn voetbalwoordenboek’.

‘Welke managementtechnieken gebruikt Mourinho dan?’, vroeg de Wall Street Journal zich af, ‘en wat kunnen managers van hem leren?’.

1.)        Zijn obsessie voor voorbereiding en detail. Mourinho studeerde af in de Sportwetenschappen aan de universiteit van Lissabon. Daar leerde hij het belang van rapportering. Methode is alles. ‘Zijn voorbereiding op de trainingssessies en de wedstrijden is ongeëvenaard’, zegt zijn voormalige assistent bij FC Chelsea, Steve Clarke. ‘Zijn aandacht voor details is uitzonderlijk’. Mourinho draagt steeds zijn Bijbel bij zich, een boekje waarin zijn tactische vondsten en gedachten staan opgeschreven.

2.)        Mourinho is een manager, geen leider. Hij schuwt het vuile werk nooit, gaat tot in de diepste details wat betreft alle taken van het team. In de zakenwereld kom je dit soort mensen niet meer tegen. Leiderschap gaat over présence en charisma, managers hebben de rol van een veredelde klerk overgenomen en worden makkelijker ontslagen ‘ zegt David Bolchover, managementspecialist en de auteur van ‘The 90-Minute Manager.’

3.)        Mourinho is een topcommunicator die van zijn spelers houdt. Zijn spelers krijgen voortdurend sms’en en memo’s toegestuurd waarin hij ze tracht te motiveren. Mensen verwijten maken wanneer ze slecht spelen kent Mourinho niet. Integendeel, hij behandelt zijn spelers als familie. Hij neemt het negatieve op hem. Toen hij een paar jaar geleden Benfica inruilde voor Porto en hij naar Lissabon trok met zijn nieuwe team, ging hij voor de match alleen het veld op. 80.000 Benfica-supporters joelden hem minutenlang uit, maar Mourinho nam het op zich om zijn spelers te beschermers. De loyauteit van zijn spelers is dan ook opmerkelijk. ‘Voor Mourinho zou ik met een gebroken been spelen‘, zegt FC Chelseaspeler Didier Drogba.

4)         Het collectieve is altijd belangijker dan het individu.  Hij weet zijn voetballers ervan te doordringen dat ze onderdeel zijn van het team en dat te veel individualisme een averechts effect heeft. ‘Hij beschikt over het uitzonderlijke talent om individueel talent samen te brengen tot een team. Hij toont zich nooit onder de indruk van wat één enkele speler kan,’ zegt Alex Linley, van het Center of Applied Positive Psychology in Coventry. ‘Een gave die veel managers zouden moeten imiteren’.

Meer