4 zaken die je moet vermijden wanneer je belegt

Wanneer we geld beleggen, bestaat het risico dat we beslissingen nemen die we uit het dagelijks leven kennen. Volgens Daniel Crosby, expert in psychologie, is dat de verkeerde manier om een beleggingsstrategie uit te werken. De beleggingswereld werkt nu eenmaal niet op dezelfde manier als onze hersenen.

Intelligentie en beleggen gaan niet samen. Dat komt omdat we de beleggerswereld niet zomaar kunnen vergelijken met het dagdagelijkse leven. En daar knelt het schoentje: onze intelligentie is ontworpen om alledaagse vragen te beantwoorden. “Proberen de automatisch antwoorden van onze hersenen toe te passen op de problemen waarmee wij in de beleggingswereld worden geconfronteerd, zal averechts werken”, zegt Crosby tegenover CNN Business.

In plaats daarvan moeten we dit onvermogen of deze “middelmatigheid” omarmen om beter te kunnen beleggen. We sommen vier gedragingen en denkwijzes op die je best vermijdt wanneer je een deel van je kapitaal investeert.

Bevestigingsvooroordeel

  • Een van de grote problemen is dat we veel sneller geneigd zijn om dingen te geloven die aansluiten bij onze overtuigingen. Het is ook de manier waarop we informatie krijgen: we gaan niet op zoek naar informatie die onze manier van kijken tegenspreekt. Zelfs als we ermee geconfronteerd worden, zullen we die info gemakkelijk verwerpen en ons laten leiden door wat we geloven.
  • En dat kan funeste gevolgen hebben voor onze beleggingsportefeuille. We geloven te veel in een bedrijf waarin we aandelen hebben gekocht, of andere activa zoals een obligatie of cryptomunten, zelfs als er donkere wolken aan de horizon lonken. We zijn geneigd om die te negeren. Bovendien investeren we net in die activa veel geld.
  • Crosby adviseert om niet op zoek te gaan naar een aandeel waarvan de koers kan exploderen. Volgens hem is het een goed idee om in indexfondsen te investeren. We kiezen overigens niet zelf hoe die fondsen worden samengesteld, waardoor er geen sprake is van bevestigingsvooroordeel.

De conservatieve vooringenomenheid

  • We zijn meestal niet geïnteresseerd in bedrijven of sectoren die we niet kennen of begrijpen. Daardoor concentreren we ons op een sector of markt die we niet kennen, zoals het eigen land, in plaats van ons open te stellen voor andere sectoren of markten.
  • Het risico bestaat dat we daardoor blind zijn voor de risico’s die bestaan in de markt die onze voorkeur krijgt.

Aandachtsvertekening

  • Er wordt te veel aandacht besteed aan slecht nieuws of gebeurtenissen met veel drama en een lage waarschijnlijkheid. Dat leidt ons af van andere gebeurtenissen en vertekent onze perceptie van de risico’s.
  • Maar anderzijds kan een overvloed aan informatie van allerlei aard ook contra-intuïtief werken: men weet niet waar men terecht kan.

Emotionele vooringenomenheid

  • Emoties kunnen ons overmeesteren en onze beslissingen beïnvloeden, waardoor we anders handelen dan gewoonlijk, of in een opwelling.
  • “De ergste emotie in de beleggingswereld is natuurlijk paniek, die leidt tot het verkopen van alles op het verkeerde moment. Of, als je te enthousiast bent, kun je ook de risico’s die je neemt verkeerd inschatten en een slechte weddenschap aangaan”, verduidelijkt Crosby.

Hoe vermijden?

  • Crosby geeft enkele tips om de bovenstaande fouten niet te maken, zoals niet elke dag naar je beleggingsportefeuille kijken, niet te veel belang hechten aan elke marktbeweging, diversifiëren, niet (te veel) denken dat je de toekomst kunt voorspellen, je eigen beleggingssysteem opbouwen, en er rekening mee houden dat alle beleggingen “onvolmaakt” zijn.

(ns)

Meer