4 procent van de Belgen kan het zich niet veroorloven om zijn woning te verwarmen

Tijdens de winterperiode slaagt niet iedereen in om zijn woning voldoende verwarmen. Cijfers van Eurostat uit 2019 leren dat dat het geval is voor 4 procent van de Belgen.

België doet het op dat vlak een beetje slechter dan de buurlanden Duitsland en Nederland. In die landen hebben respectievelijk 2,5 en 3 procent van de inwoners onvoldoende middelen voor handen om hun woning te verwarmen.

België scoort beter dan Europees gemiddelde

Ons land doet het wel beter dan het Europese gemiddeld. Volgens Eurostat slaagt 6,9 procent van de inwoners van de Europese Unie er niet in om zijn woning te verwarmen.

Bulgarije is de grootste uitschieter. In dat land kan 30,1 procent van de bevolking het zich niet veroorloven om de woning voldoende warm te stoken. Daarna volgen Litouwen (26,7 procent), Cyprus (21,0 procent), Portugal (18,9 procent), Griekenland (17,9 procent) en Italië (11,1 procent).

Zwitersland is de primus van de klas. In dat land beschikt 99,7 procent van de bevolking over voldoende middelen om hun woning warm te houden. Noorwegen (99 procent) en Finland(98,2 procent) vervolledigen de top 3.

Sanitaire voorzieningen

Eurostat heeft ook cijfers (uit 2019) vrijgegeven over hoe het gesteld is met de sanitaire voorzieningen in een woning. Uit die cijfers blijkt dat 1,6 procent van de woningen in de Europese Unie geen wc, bad of douche heeft.

In België is dat het geval voor 0,1 procent van de woningen. Ons land doet het daarmee even goed als Slovenië, Luxemburg, Ierland en Oostenrijk.

Roemenië is het kneusje van de klas. In dat land ontbreekt in 22,4 procent van de woningen één van de drie sanitaire voorzieningen.

Lek in het dak

Tot slot heeft Eurostat data vrijgegeven over het aantal woningen met een lek in het dak. Dat is het geval voor 12,7 procent van de woningen in de Europese Unie.

In België heeft 16,7 procent van de woning een dak met een lek in. Daarmee doen we het slechter dan het Europees gemiddelde. De situatie is het slechts in Cyprus waar 31,1 procent van de woningen een lek in het dak heeft. In Finland, de primus van de klas, is dat slechts het geval bij 4,1 procent van de woningen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20