3M vandaag al in Vlaams Parlement met verdediging

  • Vandaag al komt de grote boosdoener in heel het PFOS-schandaal getuigen: de top van het Amerikaanse bedrijf 3M, dat jarenlang de stof produceerde op de site in Zwijndrecht. Maar die partij heeft, op z’n Amerikaans, al heel zijn verdediging klaar. Het is een beetje vreemd, want dat bezoek van 3M stond al langer gepland. Maar dat is niet in het kader van de PFOS-onderzoekscommissie: die moet nog echt van start gaan.
    • Het bedrijf claimt altijd de geldende milieuwetgeving te hebben nageleefd. Pas recent is men ten opzichte van PFOS veel strenger geworden, niemand leek goed te weten hoe schadelijk de stof wel was.
    • Bovendien stellen vertegenwoordigers van 3M dat ze “al vijftig jaar van de Zwijndrechtse gemeenschap deel uitmaken en al jaren samenwerken met lokale en regionale overheden, de afvalstoffenmaatschappij OVAM en lokale ngo’s” en “dat zullen blijven doen”.
    • Bovendien schermen ze met studies over medewerkers van 3M, “die sterker aan PFOS blootgesteld worden dan anderen” en “die geen negatieve gezondheidseffecten tonen”.
  • Het bedrijf heeft ook erg goed alle contacten met de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM in kaart gebracht. Daarbij blijkt dat er al in 2006 een bodemonderzoek kwam en waarbij men drie jaar later besliste dat die bodem moest worden opgeruimd. Daarbij heeft 3M het over mogelijke “bijkomende remediëringsmaatregelen” als dat nodig zou zijn: maar dat is aan OVAM om te bepalen.
  • Daarmee kaatsen de Amerikanen de bal weer terug. Vorige week nog beten zowel Joke Schauvliege (CD&V), destijds de bevoegde minister, én OVAM-topvrouw Henny De Baets, in het dossier van zich af. Vraag is wie van hen straks, als de onderzoekscommissie eindelijk begint, echt in de problemen komt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20