3M kreeg afgelopen jaren ruim 5 miljoen euro Vlaamse subsidies

3M, het Amerikaanse chemiebedrijf dat verantwoordelijk geacht wordt voor de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving, heeft de voorbije jaren ruim vijf miljoen euro subsidies gekregen van de Vlaamse regering. Dat melden De Standaard en persbureau Belga, op basis van gegevens die Groen-parlementslid Mieke Schauvliege heeft opgevraagd.

Volgens Schauvliege heeft 3M sinds 2013 voor 5,13 miljoen euro steun gekregen van de verschillende ministers van Economie. “Hiervan kwam 2 miljoen uit het Vlaams Klimaatfonds, naast geld uit andere potten”, zegt het Groen-parlementslid. Het is voor haar “wraakroepend” dat een bedrijf als 3M, dat een omzet heeft van 300 miljoen euro en een winst van 17 miljoen euro, “langs de subsidiepot passeert”.

“Dat grote vervuilers zo gemakkelijk aan belastinggeld geraken, moet dringend stoppen”, zegt de Groen-politica. Zij wil Vlaams minister van Economie Hilde Crevits ondervragen over de Vlaamse steun aan 3M. Groen wil dat Vlaamse regering het geld terugeist en dat ze “in de toekomst geen enkele euro meer geeft aan bedrijven die milieuregels overtreden”.

Lees ook: Het verbijsterende optreden van 3M in het Vlaamse Parlement

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20