38 procent van IJslanders gebruikt corona-app: ‘Maar handmatig contactonderzoek werkt beter’

In ons land raakte het project niet van de grond, maar in IJsland is de trackingapplicatie van de overheid een succes. In aantal gebruikers dan toch, want volgens de autoriteiten is de applicatie ‘geen game-changer’.

Uit onderzoek van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) blijkt dat de IJslandse applicatie de meest gedownloade ter wereld is. 38 procent van de 364.000 inwoners van het eiland hebben de applicatie op hun smartphone gezet. Rakning C-19 – IJslands voor ‘volgen’ – maakt gebruik van GPS-gegevens om na te gaan waar gebruikers zijn geweest. Als iemand besmet raakt, krijgt die de vraag om de gegevens te delen met andere contactpersonen.

Privacybezorgdheden

Eén van de redenen waarom zoveel IJslanders gevolg gaven aan de oproep op de applicatie te downloaden, is de transparante houding van de overheid. ‘Volgens het privacybeleid van de app blijven de gegevens slechts 14 dagen beschikbaar’, zegt privacyonderzoeker Sam Woodhams aan Business Insider. ‘Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de apps niet aangeeft hoe lang ze gegevens zullen opslaan. Het gebrek aan een duidelijk privacybeleid geeft aanleiding tot grote bezorgdheden.’

In België struikelde de applicatie over een combinatie van privacy-issues en een stukje staatsstructuur. Wekenlang werkte minister van Privacy en Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld) aan een initiatief binnen zijn ‘data against corona’-taskforce, waarna hij onverhoeds liet weten dat zo’n applicatie geen prioriteit was. Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) gooide het nadien over een andere boeg en koos voor manuele contact tracing, met coronaspeurders.

10 doden

Terug naar IJsland dan, waar nu blijkt dat de applicatie geen doorbraak betekende. Dat beweert de tracing-verantwoordelijke van de IJslandse politie toch. Volgens hem is het zinvoller als de app en handmatig contactonderzoek elkaar aanvullen. ‘Ik zou niet zeggen dat de technologie nutteloos is, maar het is de integratie die resultaten oplevert. In een paar gevallen is Rakning nuttig gebleken, maar het was geen game-changer’, zegt Gestur Pálmason.

In IJsland zijn er 10 mensen bezweken aan het coronavirus, maar het laatste sterfgeval dateert van 19 april. Het aantal besmettingen ligt op 1.801.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20