Nagenoeg elk Europees land wordt getroffen door de immense inflatie. Al stijgen de prijzen in het ene land sneller dan in het andere, zelfs op regionaal vlak kunnen de prijsverschillen enorm groot zijn. We nemen Ibiza, een populaire vakantiebestemming in Spanje, als voorbeeld. Daar betaal je 30 euro voor een hamburger.
Het leven in Spanje is vorige maand 10,2 procent duurder geworden. Het is de eerste keer sinds april 1985 dat de geldontwaarding nog eens de kaap van 10 procent heeft gerond. Ondanks die enorme prijsstijging blijft het leven in het zuiderse land relatief goedkoop voor de buitenlandse toeristen. Maar dat geldt niet voor alle delen van het land.
30 euro voor een hamburger
Wie een bezoekje brengt aan Ibiza moet heel diep in de buidel tasten. Dat meldt CNBC. Zo kost een blikje cola in een dansclub op het eiland maar liefst 13 euro. Voor een hamburger betaal je dan weer 30 euro. “De prijzen zijn onnozel”, merkt Ben Pundole, consultant luxehotels, op tegenover de Amerikaanse nieuwssite. “Na 23 jaar in New York, kan ik het alleen vergelijken met de Hamptons op het hoogtepunt van het seizoen.”
“Restaurants, clubs, vakantieverblijven en taxi’s hebben dit jaar allemaal hun prijzen merkbaar verhoogd. De ondernemingen moeten twee jaar omzetverlies goedmaken. Bovendien zijn er nog altijd de problemen met toeleveringsketens en de explosieve toename van de vraag”, vervolgt hij. “Ibiza is weliswaar altijd al een dure vakantiebestemming geweest, en de mensen zijn bereid daarvoor te betalen.”
Forse toename aantal toeristen
Uit cijfers van het Spaanse statistiekenbureau blijkt dat het aantal toeristen dat het eiland bezocht in mei is toegenomen met 300 procent (op jaarbasis). Heel wat luxehotelgroepen vinden dan ook hun weg naar Ibiza. Eerder dit jaar heeft bijvoorbeeld de groep Mandarin Oriental het beheer van Tagomago, een privé-eiland voor de oostkust van Ibiza, op zich genomen. Je kan dat eiland huren voor 30.000 euro per nacht (tijdens het hoogseizoen). In die prijs zit een privévilla, chef-kok, conciërge, butler, villagastheer en jachtkapitein inbegrepen.
Volgens Luca Finardi, operations director van Mandarin Oriental Exclusive Home, is het leven op Ibiza zo duur omdat het eiland populair is bij welgestelde reizigers die een combinatie willen van “een prachtig landschap, restaurants en bars van hoge kwaliteit, chique winkelervaringen en een bruisend nachtleven.” “Het eiland biedt ook mooie gebieden waar bezoekers rustige hoekjes kunnen vinden om aan de drukte te ontsnappen”, voegt hij eraan toe. “Mensen die deze ervaringen willen opdoen, krijgen waar voor hun geld.”
(lb)