De OESO heeft een ‘zwarte lijst’ van 21 landen gepubliceerd, die zogenaamde ‘gouden paspoorten’ uitgeven die de internationale inspanningen hinderen om belastingfraude te bestrijden.
In de lijst bevinden zich ook 3 landen uit de Europese Unie: Malta, Monaco (foto) en Cyprus.
Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt elk jaar zo’n 2,5 miljard euro uitgegeven door mensen die zich een nationaliteit willen aanschaffen die hen de residentie biedt in een ander land.
In ruil voor de aankoop van vastgoed of de investering in staatsfondsen van een land naar keuze, kunnen buitenlanders dan burger worden van een land waar ze nooit hebben gewoond. Andere systemen – zoals bijvoorbeeld in het VK – bieden verblijfsvergunningen in ruil voor aanzienlijke investeringen.
OESO: ‘Duistere en in geheimzinnigheid gehulde overeenkomsten’
In Europa is vooral het Maltese programma populair, aldus het rapport, omdat al wie daar een ‘gouden pasport’ kan bemachtigen, automatisch eender waar in de Europese Unie kan gaan wonen en/of werken.
Sinds 2014 zouden meer dan 700 mensen op die manier EU-burger zijn geworden. Het gaat veelal over Russen, Chinezen en Arabieren. Maar politici en veiligheidsdiensten vrezen dat steeds meer criminelen en malafide zakenlui van het systeem gebruik maken.
Volgens Transparency International zouden de voorbije 10 jaar ruim 100.000 verblijfsvergunningen zijn uitgereikt op basis van ‘duistere en in geheimzinnigheid gehulde overeenkomsten’.
De Caraïben zijn een pionier in de marketing van verblijfsvergunningen
Op de zwarte lijst staan tevens een handvol Caraïbische bestemmingen, waaronder Antigua & Barbuda, de Bahamas, Dominica, Grenada, St Lucia, en St Kitts & Nevis. Deze laatste bestemming is een pionier in de marketing van verblijfsvergunningen en verkocht de voorbije 10 jaar ruim 16.000 paspoorten.
De andere landen zijn Bahrain, Colombia, Maleisië, Mauritius, Montserrat, Panama, Qatar, de Seychellen, de Turks & Caicos eilanden, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu.
De OESO bestudeerde de bestaande systemen in ruim 100 landen en stelde de ‘zwarte lijst’ op aan de hand van een aantal criteria, waaronder de lage belastingen op inkomen uit buitenlandse activa. Ook het feit dat de kopers niet verplicht worden om een aanzienlijk deel van het jaar op bestemming door te brengen is de OESO een doorn in het oog.
De paspoorten worden vaak gekocht door mensen die er belang bij hebben dat hun activa in het buitenland verborgen kunnen worden, aldus de denktank.