Een beurscrash treft tal van beleggers diep hun portefeuille. Of dat verlies tijdelijk of permanent is, hangt af van de beleggingsbeslissingen die je zowel vóór als tijdens de crash neemt.
3 beleggersfouten die je bij een beurscrash zuur kunnen opbreken
Waarom is dit belangrijk?
Door te beleggen realiseer je doorgaans hogere rendementen dan wanneer je je geld parkeert op een spaarboekje. Desalniettemin is het een slecht idee om onbezonnen aan een beleggersavontuur te beginnen. Het is onder meer belangrijk om je voldoende te informeren. Hieronder vind je al een klein overzicht van welke fouten beleggers regelmatig maken.Beurscrashes zijn onvermijdelijk. Een hausse kan niet eeuwig blijven duren. Vroeg of laat dringt een correctie zich op. Zo’n correctie kan je diep in je portefeuille treffen. Daarom is het als belegger belangrijk om het hoofd koel te houden. De gespecialiseerde beleggerssite Motley Fool geeft een overzicht van veelgemaakte fouten bij beleggers.
1. Onvoldoende diversifiëren
Niets is zo belangrijk als diversificatie. Door te investeren in verschillende bedrijven en sectoren voorkom je dat één bepaald aandeel, of een selectie van aandelen, een immense impact heeft op je portefeuille. Wie bijvoorbeeld uitsluitend investeert in goudmijnen, zal heel wat geld verliezen als de goudprijs een duik neemt. Bij een gediversifieerde portefeuille kunnen aandelen uit andere sectoren het verlies enigszins compenseren, of op zijn minst de klap verzachten.
Een van de meest eenvoudige manieren om te diversifiëren is door te investeren in ETF’s. Dat zijn trackers die bepaalde indexen volgen, zoals de Bel20. ETF’s bevatten vaak honderden aandelen in verschillende sectoren, en zij genereren rendementen die sterk lijken op die van hun onderliggende index. Voorts is het goedkoper om te investeren in een ETF dan in bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Dat komt omdat fondsen actief beheerd worden. Dat is veel minder het geval bij ETF’s.
2. Emotioneel reageren
De Amerikaanse econoom Benjamin Graham zei het volgende over beleggen in aandelen: “De ergste vijand die je op de beurs kan tegenkomen is jezelf.”
Het is daarom belangrijk om je emoties uit te schakelen wanneer je belegt. Zo zijn veel beleggers bijvoorbeeld geneigd om hun aandelen van de hand te doen wanneer ze zien dat de koersen dalen. Ze zijn immers bang dat ze nog meer geld zullen verliezen als ze de aandelen in hun portefeuille houden. In andere gevallen zijn beleggers dan weer geneigd om massaal te investeren in één bepaald aandeel omdat ze bijvoorbeeld een tip gekregen hebben.
“Het menselijk brein is niet geschikt om te beleggen. Mensen zijn een vat vol emoties. Wij zijn geen nuchtere wezens, allesbehalve”, schrijft Pierre Huylenbroeck, de voormalige hoofdredacteur van De Tijd, in zijn boek Iedereen belegger. “Jouw neurotische kantjes worden op de beurs uitvergroot, terwijl je op de beurs net rustig moet zijn, zo weinig mogelijk dient te bewegen, een spaarhorizon van ettelijke jaren dient te hebben en alle tussentijdse ambities dient te onderdrukken.”
3. Geld beleggen dat je binnen enkele jaren nodig hebt
Iedere adviseur of expert zal je aanraden om enkel te beleggen met geld dat je kan missen. Beleg bijvoorbeeld nooit met kapitaal dat je nodig hebt om binnen enkele jaren een huis of een wagen te kopen.
Als blijkt dat je het kapitaal nodig hebt op een moment dat de beurzen het slecht doen, zal je noodgedwongen een stevig verlies slikken. Beleggen is dan ook iets dat je doet voor de lange termijn.
Indien je toch hogere rendementen nastreeft, kan je bijvoorbeeld nagaan of je bij een andere bank bijvoorbeeld een spaarboekje met een hogere rente kan openen. In ons land zijn er nog een aantal spaarboekjes met een spaarrente die een veelvoud is van het absolute minimum (0,11 procent).
(evb)
Lees ook: