250 slimme camera’s volgen toeristen aan de kust

Met een systeem van 250 camera’s, geïnstalleerd door het Brugse Citymesh, moeten de kustgemeenten een zicht op de drukte krijgen deze zomer. Dat staat te lezen in De Tijd.

De camera’s zouden op een logische manier verspreid worden over de 10 kustgemeenten en 13 badplaatsen die ons land rijk is. Langs de dijken en in de stadcentra zullen toeristen dus gevolgd worden. Zo moet het makkelijker worden om de massa te verspreiden.

Virtuele lijnen

Het is vooral belangrijk dat de toestellen accuraat het aantal mensen op een bepaalde plaats kunnen weergeven. Daarvoor trekken ze virtuele lijnen op de beelden. Wie erover loopt, wordt geteld. Op basis van die gegevens worden druktekaarten gemaakt.

Volgens de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé is het systeem niet enkel handig voor politie. Die kunnen zo natuurlijk anticiperen waar er moet ingegrepen worden. Maar de gegevens kunnen ook doorgespeeld worden aan pakweg De Lijn of de NMBS. Die kunnen er dan ook mee aan de slag, bijvoorbeeld door extra treinwagons te voorzien.

750.000 toeristen

 ‘Op topdagen zijn er zeker 750.000 bezoekers aan de kust. Er is nood aan een vorm van monitoring om de massa beheersbaar te houden‘, klinkt het verder bij Decaluwé.

Het systeem doet ietwat denken aan de slimme camera’s die ook in Antwerpen gebruikt worden. Daar worden camera’s van beveiligingsbedrijf Securitas ingezet samen met software van het Gentse bedrijf Robovision.

Citymesh

Citymesh, het Brugse bedrijf dat de monitoring voorziet, is vooral bekend als wifi-provider op toeristische plaatsen zoals vakantieparken en kuststeden. Toch is het met de slimme camera’s aan de kust niet aan zijn proefstuk toe. Ook in Roeselare loopt namelijk al een gelijkaardig project in de winkelstraat.

Voor alle duidelijkheid: aangezien de camera’s van Citymesh niet gekoppeld zijn aan een database, is er geen gezichtsherkenning mogelijk. Het systeem, Footfall AI, herkent het verschil tussen een mens, een auto en een vrachtwagen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20