21 dingen om naar uit te kijken in 2021

2021 heeft alvast een streepje voor, simpelweg omdat het 2020 niet is. Maar ook de wetenschap, sportwereld en entertainmentsector hebben moois voor ons in petto de komende twaalf maanden. Een nieuwe ruimtetelescoop, miljarden parende krekels, en dalende vastgoedprijzen, bijvoorbeeld.

1. Vaccinatiekoorts

Beginnen doen we met een overduidelijke binnenkopper. De wereldwijde uitrol van het COVID-19-vaccin is dé gebeurtenis waar globaal het hardst naar wordt uitgekeken. In onder meer België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Hongarije is de kop er al af, en werden de eerste mensen deze week gevaccineerd. De strategieën over wie eerst een prik krijgt, verschillen per land. Zo zijn in België eerst de woonzorgcentra aan de beurt, daarna pas het zorgpersoneel, terwijl dat in pakweg Italië omgekeerd is.

2. Hoe zou het nog zijn met … Joey en Chandler? 

Friends-fans kunnen zich in 2021 eindelijk laven aan de langverwachte reüniespecial, die oorspronkelijk in mei 2020 zou worden uitgezonden. Volgens een tweet van acteur Matthew Perry - beter bekend als Chandler - zou de speciale uitzending van HBO Max in maart 2021 op het scherm te zien zijn. Het wordt overigens geen nieuwe aflevering met de gekende personages. Alle acteurs zullen als 'zichzelf’ aanwezig zijn bij de uitzending. Ze zullen herinneringen ophalen aan de opnames, leuke anekdotes vanop de set delen en achter-de-schermen-weetjes verklappen.

Friends

3. Lancering van de James Webb ruimtetelescoop

Op 31 oktober 2021, na enkele decennia vertraging door financiële beperkingen en politiek gekibbel, zal de James Webb Space Telescope gelanceerd worden met een Arian 5-raket, om de 'oude' Hubble ruimtelescoop te vervangen. Die laatst draait sinds april 1990 als een kunstmaan rond de aarde, en bracht onder meer al spectaculaire gas- en stofwolken in beeld.

Als alles goed gaat, parkeert vervanger James Webb zichzelf op een zwaartekrachtvrije plek in de schaduw van de aarde, afgeschermd van de schittering van de zon, en brengt hij zijn krachtige infraroodtelescoop verder de ruimte in dan enige andere telescoop ooit heeft kunnen zien. Door doorheen de kosmische mist te snijden, zal hij hopelijk melkwegstelsels, sterren en nevels onthullen. De Hubble registreerde voornamelijk zichtbaar en ultraviolet licht. Van de James Webb wordt verwacht dat de infraroodsensoren ons een glimp kunnen geven van de gouden eeuw van het universum, slechts een miljard jaar na de oerknal, toen veel van de sterren en melkwegstelsels die we vandaag kennen zich begonnen te vormen. Zo ver teruggaan in de tijd, zou ons een welgekomen perspectief kunnen bieden op veel van onze aardse zorgen. 

James Webb ruimtetelescoop (Northrop Grumman/NASA via AP)